Historisch Genootschap Assendelft zoekt herinneringen aan zwembad De Dolphijn en zwemvereniging AZVD

Het leukste zwembad in de Zaanstreek was echt wel De Dolphijn in Assendelft. Want wie heeft daar nou geen Dol-fijne herinneringen aan! En daar wil het HGA een expositie over houden in het Raadhuis van Assendelft.

Hoe zuur was het dat ondanks hevige protesten het zwembad in 2000 gesloopt werd.

In 1959 springen Joke en Tini Neelen in het ijskoude water van De Dolphijn en daarmee is  het zwembad officieel geopend. Als in1965 Adrie Zuidervaart het zwembad binnenstapt, wordt hij tot zijn grote verbazing uitgeroepen tot de 50.000e bezoeker van De Dolphijn.
In 1971 is niemand meer bang om in een koud bad te springen, want De Dolphijn wordt verwarmd tot maar liefs 22 graden. En september 1973 staat in het geheugen gegrift: De Dolphijn krijgt een overkapping… vlak voordat Assendelft Zaanstad wordt.
20 juli 2000 is een onvergetelijke dag voor Assendelft: met pijn in het hart zwemmen de allerlaatste zwemmers in hun geliefde zwembad en vlak daarna wordt De Dolphijn gesloopt.

Wat blijft zijn Dol-fijne herinneringen aan zwembad de Dolphijn en daar is het Historisch Genootschap naar op zoek. Heeft u foto’s, film, vaantjes, medailles, bekers, verhalen of iets dergelijks in uw bezit en wilt u die delen tijdens de expositie die het Historisch Genootschap in het Raadhuis in mei 2024 gaat organiseren? Kom dan op dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur of zaterdagochtend vanaf 10.00 uur naar het Raadhuis Dorpsstraat 370 in Assendelft. Daar zitten archiefmedewerkers klaar om uw spullen in bruikleen aan te nemen of te digitaliseren en om uw verhalen op te schrijven.

Het spreekt voor zich dat er zorgvuldig met uw spullen wordt omgegaan. 

Datum   : iedere dinsdagmiddag en zaterdagochtend

Locatie   : Raadhuis Assendelft

Adres     : Dorpsstraat 370 in Assendelft

 

Foto: Historisch Genootschap Assendelft