Zaanstreek viert industriecultuur

De Zaanstreek is een streek van makers. Van bekende producenten met een lange historie tot nieuwe, vaak innovatieve makers. In oktober wordt het heden en verleden van de Zaanse industriecultuur gevierd met diverse activiteiten. Op Zaans.nl vind je de leukste suggesties om het Zaanse maken te beleven.

De Zaanstreek werd ooit de ‘Provisiekast van Nederland’ genoemd. De Zaanse mayonaise en mosterd zijn beroemd en iedereen kent wel de makers Lassie, Honig, Duyvis, Cacao de Zaan en niet te vergeten Verkade. Ook vandaag de dag kent de streek nog veel makers: oude vertrouwde producten, maar ook lokale ondernemers die met nieuwe, succesvolle Zaanse smaken en producten komen.

Meekijken met Zaanse makers
In deze maand met veel aandacht voor industrieel erfgoed zet VVV-winkel Zaanstore juist de schijnwerpers op drie makers van nu. De Zaanstore filmde de makers van De Euforij, de chocoladefabriek aan de Zaan die het ambacht van chocolade maken terug naar de streek bracht. Er werd gefilmd bij Koffiebranderij Zuivere Koffie, de eerste branderij van biologische koffiebonen in de bajes. En tot slot werd Zeepziederij Zaanse Schans in beeld gebracht, waar op ambachtelijke wijze Zaanse zeep wordt gemaakt. Bekijk de korte films op ZaansMaken.nl, leer deze makers kennen en laat je meenemen in het maakproces. Op deze website lees je ook meer over de speciale Zaanstore-acties met de producten van deze makers die de gehele maand oktober gelden.

Festivals industriecultuur
In oktober vindt overal in het Noordzeekanaalgebied de Week van de Industriecultuur plaats. Een spannende mix waar je muziek, dans, theater, hedendaagse maakindustrie en creatieve bedrijvigheid kunt beleven. Een combinatie die in het DNA zit van dit stoere, soms rauwe, gebied langs industrieel levensader: het Noordzeekanaal. Tijdens de herfstvakantie vinden er uiteenlopende voorstellingen en rondleidingen plaats.
In de Zaanstreek wordt de industriecultuur heel oktober gevierd. Onder andere met het Festival Zaanse Industriecultuur (IFIKZ). Een festival waarbij de wereld van cultuur, de industrie en de inwoners zelf samenwerken. Het resultaat is te bewonderen in drie verhalen, elk in een eigen kunstvorm gegoten. Heel oktober kom je de fotografie van buitenexpo ‘Smaakmakers aan de Zaan’ tegen, 14 en 15 oktober is er de theatervoorstelling ‘KRUIT’ in Het HEM en op zondag 16 oktober sluit het IFIKZ-weeknd met de filmvertoning van ‘De Schoolmeester’ in filmtheater De Fabriek.

Zelf maken voor kinderen
Ook kinderen vieren de Zaanse industriecultuur mee. Heel oktober kun je met je kinderen meedraaien in de leukste chocoladefabriek van Nederland: die in de Verkade Experience van het Zaans Museum. Ontdek je talenten als cacaobaas, chocolade-expert, koekjesinpakker of bonbon-designer. In de herfstvakantie kan dat elke dag en daarbuiten op woensdag en in het weekend. Daarnaast biedt jeugdlab het HEMlab jonge Zaanse makers tal van leuke workshops. Van Puddingchemie in het eerste weekend van oktober tot proefjes doen en andere activiteiten in de herfstvakantie.

Meer over deze en andere activiteiten rond de Zaanse industriecultuur vind je deze maand op Zaans.nl.

Foto: Brouwerij HOOP, foto Floortje van der Vlist