Rembrandt – His Life, His Paintings

Voor het eerst is in Zaandam een overzichtstentoonstelling te zien van de schilderijen van Rembrandt van Rijn – de grootste en meest toonaangevende Hollandse meester uit de Gouden Eeuw. Maar liefst tweehonderd reproducties zijn bijna de hele maand augustus te zien in de Bullekerk.

Van de circa 350 schilderijen die aan Rembrandt worden toegeschreven, bevinden zich er maar 41 in Nederlandse collecties. De overige werken zijn in het buitenland te zien in musea in steden als Parijs, New York, Stockholm, Sint Petersburg en San Diego.

Een ode aan de grootste Hollandse meester ooit
Op initiatief van professor Ernst van de Wetering, die van 1993 tot 2011 de leiding had over het Rembrandt Research Project en gezien wordt als Nederlands belangrijkste Rembrandtdeskundige, ontstond rond de eeuwwisseling het idee om een overzichtstentoonstelling in te richten met reproducties van Rembrandts werken. Een tentoonstelling die een compleet overzicht moest geven van alle werken van Rembrandt. Met behulp van geavanceerde digitale technieken werden alle schilderijen gefotografeerd en op ware grootte afgedrukt.

In 2006 was deze collectie reproducties te zien in de Beurs van Berlage. De tentoonstelling ontving een record aantal bezoekers. In december 2012 werd de tentoonstelling geëxposeerd in winkelcentrum Magna Plaza in Amsterdam en in 2019 nogmaals in de RAI in het kader van het Rembrandtjaar. In augustus 2022 zijn ongeveer 200 reproducties uit deze collectie te zien in de Bullekerk. Elke periode in Rembrandts leven en werk wordt beschreven en tot leven gebracht aan de hand van de reproducties van de schilderijen.

Rembrandt en de Bullekerk
In 1637 schilderde Rembrandt een van zijn vele zelfportretten. In dat jaar werd ook de eerste steen gelegd voor de bouw van de Bullekerk. Het succes van Rembrandt als een van de grootste schilders valt dus samen met het begin van de opkomst van West Saenredam, waarvan de kerk een icoon is. In de Bullekerk kijken naar het werk van Rembrandt is dus als een reis 380 jaar terug in de tijd.

Openingstijden
De Rembrandt-tentoonstelling is van 6 t/m 28 augustus te zien in de Bullekerk en geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Tickets kosten € 10 (kinderen tot 12 jaar € 5). Groepen vooraf reserveren via info@bullekerk.nl.