Nieuw: De Zaanse Regenboogprijs

Op 10 juni 2023 vindt de uitreiking plaats van de eerste Zaanse Regenboogprijs. Voor dit initiatief van De Zaanse Regenboog en het Bureau Discriminatiezaken komen personen en organisaties in aanmerking die zich hebben ingezet voor Zaanse LHBTIQ+-ers of op het gebied van gender en seksuele diversiteit.

Nadat het COC in de jaren ’80 van de vorige eeuw werd opgeheven, werden er aanvankelijk relatief weinig activiteiten georganiseerd rond gender en seksuele diversiteit. Het Bureau Discriminatiezaken gaf voorlichting op scholen, via de GGD startte het project I Am, de GSA’s (Gender & sexuality Alliances) werden steeds actiever op scholen en er was natuurlijk de Paarse Vrijdag Krant. Sinds 2015 is Zaanstad Regenboogstad. Sindsdien gebeurt er meer: van regenboogzebrapad tot LHBT-Netwerk Zaanstad (2016-april 2018).  Uit het LHBT-Netwerk is het Roze olifantje dames diner Club ontstaan. Vanaf juni 2018 werd De Zaanse Regenboog actiever, met informatievoorziening, belangenbehartiging en het organiseren van activiteiten. De Zaanse Regenboog groeide ondanks de langdurige corona-epidemie uit tot een volwaardige stichting met veel activiteiten (zie www.dezaanseregenboog.nl).

We vinden desondanks dat er nog meer kan en mag gebeuren. Daarom reiken Stichting De Zaanse Regenboog en het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland met ingang van dit jaar de Zaanse Regenboogprijs uit. In aanmerking hiervoor komen mensen en organisaties die zich inzetten (of ingezet hebben) voor de Zaanse LHBTIQ+-ers of op het gebied van gender en seksuele diversiteit. In beginsel kan iedere Zaankanter genomineerd worden voor deze jaarlijkse prijs. De bedoeling is om op deze wijze mensen en organisaties te stimuleren activiteiten te organiseren met als thema gender en seksuele diversiteit.

De Zaanse Regenboogprijs bestaat uit een kunstobject en een geldbedrag van €100,-. Het kunstwerk, een Color BLCK,  in de natuurlijke regenboogkleuren, is vormgegeven door de Zaanse kunstenares Ingrid Roos. (zie foto/bijlage). Kandidaten voor de prijs kunnen vóór 15 april worden aangemeld via het mailadres info@dezaanseregenboog.nl.

Vermeld in de mail de naam van de genomineerde persoon of organisatie, plus een uitgebreide motivering waarom deze kandidaat de prijs verdient. Belangrijk is dat er een link met Zaanstad bestaat. Vergeet ook niet de eigen naam en contactgegevens te vermelden. Mocht er aanvullende informatie nodig zijn, dan nemen we in april of mei contact op met de aanmelders. Bestuursleden van Stichting De Zaanse Regenboog en medewerkers van het Bureau Discriminatiezaken zijn uitgesloten van deelname.

Een jury kiest de winnaar. De Zaanse Regenboogprijs wordt op 10 juni in cultureel centrum de Bullekerk uitgereikt tijdens de festiviteiten na de Zaanse Regenboogparade.

De jury bestaat uit:

Rosanne Kolvers van Stichting De Zaanse Regenboog

Fasla Muradin van Bureau Discriminatiezaken

Janine Sicking van GSA Zaanlands Lyceum

Morgan Ullers van GSA Zuiderzee College

Jeroen van Paassen Galeriehouder PLAY room

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met 06 37245489 (Frank Vos).