Honig Breethuis voorjaarsschoonmaak en duurzaam verder.

Honig Breethuis van 1 februari t/m 16 maart 2023 gesloten voor publiek. Honderddertig jaar oudheidkamer en tweeëntachtig jaar op dezelfde plek aan de Lagedijk in Zaandijk. Zo lang gaat het Honig Breethuis, de voormalige Zaanlandse Oudheidkamer, al mee. En dat willen we nog vele jaren volhouden. Daarom zetten we in 2023 in op duurzaamheid. Het museum sluit ruim een maand de deuren om zich voor te bereiden op een duurzame toekomst. Zie het als de grote voorjaarsschoonmaak.

 Wat gaat er allemaal gebeuren?

Ten eerste wordt de verlichting aangepakt. De bestaande armaturen en lampen worden vervangen door ledverlichting. Die is niet alleen energiezuiniger, maar komt ook de getoonde kunstwerken ten goede, omdat led minder warmte en UV uitstraalt. Dat is vooral van belang voor de unieke behangselschilderingen van Willem Uppink uit 1830. Verder maakt de nieuwe verlichting het mogelijk om kwetsbaar textiel en werken op papier te tonen. Kleding die door de Zaankanters in de achttiende en negentiende eeuw werd gedragen en papier dat is gemaakt door de firma Honig Breet, de naamgever van het huis.

Zoals gebruikelijk bij een grote schoonmaakbeurt wordt het hele huis overhoop gehaald. Van zolder tot kelder lopen we met onze vrijwilligers alles na. Wat kan weg? En wat moet voor de eeuwigheid worden bewaard? Ons archief, dat sinds 1890 is bijgehouden, wordt beheerd door Gemeentearchief Zaanstad. Vanaf nu zetten we in op een digitale informatiehuishouding: toekomstbestendig en papier besparend.

 Nieuwe presentaties

Met de grote schoonmaak komt er extra ruimte voor nieuwe presentaties. Zo wordt de kelder ingericht om de archeologische vondsten te tonen die in de tuinen op de Lagedijk zijn gevonden. De voormalige bedstede in de tuinkamer wordt een vitrine om schilderijen van Willem Uppink te exposeren.

Alle bovengenoemde werkzaamheden worden uitgevoerd met behoud van de monumentale waarde van het pand, aandacht voor een duurzame toekomst en een optimale publieksbeleving. De voormalige bewoners en hun geschiedenis komen zo nog meer tot leven.

 Onze schoonmaakploeg

Deze schoonmaakbeurt wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Gemeente Zaanstad, een legaat van de heer Mol en de Vereniging tot Instandhouding en Uitbreiding der Zaanlandse Oudheidkundige Verzameling Jacob Honig Jansz. Jr.  En niet te vergeten dankzij de inzet van de collega’s van het Zaans Museum en de vrijwilligers van het Honig Breethuis. Vanaf vrijdag 17 maart 2023 is het Honig Breethuis weer geopend voor publiek.

Meer informatie op www.honigbreethuis.nl en onze social media.