IFIKZ verbreedt je blik met een frisse kijk op de Zaanse industrie

Logo-IFIKZ

In de maand oktober vindt alweer de 8ste editie van IFIKZ (Festival Zaanse Industriecultuur) plaats. Het is wederom een prachtige Zaanse samenwerking geworden tussen de wereld van cultuur, de industrie en de inwoners zelf. Het resultaat is te bewonderen in drie verhalen, elk in een eigen kunstvorm gegoten: De grote buitenexpo “Smaakmakers aan de Zaan” (fotografie), de theatervoorstelling “KRUIT” (in het HEM) en de filmvertoning van “De Schoolmeester” (in de Fabriek).

Van 1 – 31 oktober is op diverse plekken in de Zaanstreek de streekexpositie: “Smaakmakers aan de Zaan” te bewonderen. Van het Hembrugterrein tot aan Wormerveer kom je de prachtige beelden (2×2 meter!) van de Zaanse fotograaf Mike Bink tegen, voorzien van teksten van Sarah Vermoolen.

Deze expositie wil de inwoners van de Zaanstreek en daarbuiten de veelzijdigheid van de Zaanse voedingsindustrie laten zien. Ontmoet de ondernemers die vandaag de dag bijzondere producten produceren. Lees hun persoonlijke ondernemersverhalen en laat je verrassen door al die mooie producten die in de eigen streek gemaakt worden.

Op vrijdag 15 oktober en zaterdag 16 oktober is in museum het HEM (oude munitiefabriek) de theatervoorstelling “KRUIT” te zien.

“Met wereldwonderen en waterwerken creëren wij schoonheid en met forse stappen in wetenschap en techniek maken we ons leven langer, gezonder en aangenamer. Maar wij zijn ook in staat zijn om al die schoonheid en vooruitgang met de grond gelijk te maken. Het liefst met zoveel mogelijk lelijkheid en geweld. In de theatervoorstelling KRUIT zoeken drie generaties vrouwen naar hun plek in het geheel van leven, liefde en verwoesting. Drie generaties met kruit in hun DNA.”

(KRUIT is een theaterproductie van Theatermijn, in regie van Rick Dros. Spel: Marene Kok, Jolein Vermeulen en Carolien Janmaat.)

Zondag 16 oktober sluit IFIKZ af met de filmvertoning van de film “De Schoolmeester” in filmhuis de Fabriek (Zaandam). De film de Schoolmeester (90min) vertelt het verhaal van Arie Butterman die al op vroege leeftijd zijn leven aan dat van de molen heeft verbonden. Vol toewijding doet hij het fascinerende proces uit de doeken dat leidt tot het prachtige papier “Zaans bord”. En passant leren we ook de Zaanstreek zelf beter kennen, want de geschiedenis van de Molen is natuurlijk nauw verweven met de geschiedenis van de streek. De film zal worden ingeleid door Jan Krijt, voormalig bestuurder van de Zaansche Molen en huidig bestuurder van het Fortuinfonds. Arie Butterman is aanwezig voor een Q&A na de voorstelling.

 Tickets voor de theatervoorstelling en het filmfestival zijn uitsluitend online te verkrijgen via www.ifikz.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de verschillende activiteiten en de exacte locaties van de buitenexpo.

IFIKZ komt dit jaar mede tot stand dankzij bijdragen van Gemeente Zaanstad, Provincie Noord-Holland, Zaans.nl., Olam Cocoa, Tate & Lyle, Duyvis Wiener, Cargill en AAK.

Meer info en tickets