Zaansgroen 10 jaar opent met Fotojaaroverzicht Erik Esteie

De programmering voor de eerste helft van dit jubileumjaar is rond. We starten dit jaar met het fotojaaroverzicht Erik Esteie. Maar er staat dit jaar nog een aantal bijzondere exposities te wachten. Twee oudgedienden zijn terug: De Atelierroute en T*ART van Tengel.

Hiernaast zijn er de vaste exposities van De Onafhankelijken en die van 2de Kans Kunst. We hebben drie foto-exposities waarvan één in infrarood. Een bijzondere techniek waarin u een lezing en workshop kunt volgen onder leiding van Ariane James, artistiek manager van de opleiding Toegepaste Fotografie van de Fotoacademie te Amsterdam. De Tsjech Valentin Horba komt over tijdens het Pinksterweekend met Zaans werk in zijn eigen beroemde stijl: zachte kleuren, met een vleugje humor. Muzikaal begeleid door Hailander. Een speciaal project vormt de expositie en boekpresentatie Nederlands-Indië. Michelle van den Berg interviewde acht mensen die hun jeugd in Nederlands-Indië hebben doorgebracht. Herma van Bolhuis maakte acht portretten, acht schilderijen van het model in interieur en acht kleine Indische herinneringen. Naast Zaansgroen viert ook Kees te Kolsté zijn lustrum: 50 jaar kunstenaar. Een retrospectief van zijn werk door de jaren heen.

We starten dit jaar met het fotojaaroverzicht Erik Esteie. Vanaf 2012 plaatst Erik dagelijks foto’s van de dingen die hij onderweg tegenkomt op zijn website (https://esteie.nl). Dat kan de ene keer een foto van een boom zijn en de andere keer een foto van de poes. De onderwerpen lopen uiteen van bouwprojecten tot evenementen. “Zijn website is uitgegroeid tot een waardevolle bron van informatie over wat er in de Zaanstreek is gepasseerd. Mooi en scherp verbeeldt hij van modelspoor tot de Slag om de Zaan. Zijn foto’s dringen zich niet op, maar zijn toch onmisbaar”, aldus de Orkaan.

De fototentoonstelling van Erik Esteie is op zaterdag 14 en zondag 15 januari 2023 van 13.00 tot 17.00 uur – vrij entree

Zaansgroen, een voormalige timmerfabriek in het centrum van Zaandam, op slechts 5 wandelminuten van station Zaandam NS, vormt de perfecte locatie voor een expositie of huiskamerconcert. De expositieruimte is gesitueerd in de Zeemansstraat 54 in Zaandam.