Zaans Toneelhuis lanceert “maakPlaats” initiatief om jong podiumtalent te ondersteunen

Zaans Toneelhuis kondigt met enthousiasme de lancering aan van “maakPlaats”, een nieuw initiatief om jongeren tussen 17 en 27 jaar te ondersteunen bij het realiseren van hun podiumdromen.

Met “maakPlaats”, wil het Toneelhuis jongeren een platform bieden om hun creatieve ideeën tot leven te brengen, hen te voorzien van coaching en middelen, en hen te begeleiden bij het verder ontwikkelen van hun talent.

De kern van het initiatief is de lancering van de “maakPlaats”, waar zeven geselecteerde plannen van jonge artiesten de kans krijgen om hun podiumideeën te realiseren met de ondersteuning van Zaans Toneelhuis. Alle jongeren worden aangemoedigd om hun ideeën in te dienen, waarbij er geen restricties gelden voor de aard van de plannen, zolang ze maar gerelateerd zijn aan een podiumperformance.

De geselecteerde plannen worden niet alleen beoordeeld op hun haalbaarheid, maar ook op motivatie en diversiteit. De zeven gekozen plannen zullen worden begeleid door professionals en zullen deel uitmaken van een peer-to-peer groep, waar ze hun maakproces kunnen delen en elkaar kunnen inspireren.

“Wij geloven dat jongeren vaak over vernieuwende ideeën beschikken, maar vaak worden tegengehouden door praktische obstakels en twijfels over hun eigen kunnen”, zegt Rick Nanne, coördinator van het Zaans Toneelhuis. “Met ‘maakPlaats’ willen we die drempels wegnemen en jongeren aanmoedigen om hun creatieve visie te realiseren.”

De ondersteuning voor de geselecteerde makers omvat onder meer studio- en theaterzaalgebruik, persoonlijke begeleiding, en een budget voor decor en kostuums. Het initiatief komt samen in een festival in juli 2024, waar de optredens van de jonge makers voor het eerst zullen worden gepresenteerd aan het publiek.

Met “maakPlaats” streeft Zaans Toneelhuis ernaar jonge talenten te empoweren en de Zaanse culturele scene te verrijken met frisse, innovatieve performances. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zaanstad.

Voor meer informatie over “maakPlaats” en hoe deel te nemen, kunt u contact opnemen met:

Zaans Toneelhuis, 075-6157794, maakplaats@zaanstoneelhuis.nl, www.zaanstoneelhuis.nl

Over Zaans Toneelhuis

Zaans Toneelhuis is een culturele organisatie gevestigd in Zaandam, Nederland. Voortgekomen uit de sinds 2011 gestarte stichting Theatermijn, dat zich inzet voor het ontwikkelen en promoten van theatertalent onder Zaanse jongeren, met programma’s variërend van speltraining tot naschoolse producties. Het Zaans Toneelhuis is de maakplaats voor iedereen uit de Zaanstreek. Met “maakPlaats” zet Zaans Toneelhuis haar missie voort om jongeren te ondersteunen bij het realiseren van hun creatieve ambities.