ZaanPride & De Zaanse Regenboogweek 2 tot en met 10 juni 2023 Zaanstad

Out Loud & Proud omdat iedereen het recht heeft om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. ZaanPride is een pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie voor iedereen in de Zaanstreek. In een tijd dat discriminatie tegen queers (LHBTIQ+-ers) lijkt toe te nemen willen wij juist laten zien dat Zaanstad een tolerante stad is die iedereen omarmt!

Wij nodigen iedereen uit om samen met ons ZaanPride Out, Loud & Proud te vieren en de Zaanse Regenboogvlag te hijsen. We kijken uit naar een zinderende ZaanPride 2023! 

Van 2 t/m 10 juni vindt de 4e ZaanPride plaats, bestaande uit de Zaanse Regenboogweek met tientallen activiteiten, Dde zaanse Regenboogparade en de aansluitende festiviteiten. Het hoogtepunt van ZaanPride is op zaterdag 10 juni om 12.00 uur met de Zaanse Regenboogparade door het centrum van Zaandam. Onze ZaanPride- ambassadeurs, waaronder burgemeester Jan Hamming en Roya Kashani, gaan voorop in de parade. Gevolgd door een kleurrijke vlaggenzee, een Mega Zaanse Regenboogvlag, Chinese Leeuwendansers, een brassband en vele honderden deelnemers. De feestelijke parade eindigt bij de Bullekerk waar aansluitend vanaf 13.00 uur een gratis toegankelijk groots ZaanPride Event plaats vindt. Met groot terras, infomarkt en vele optredens.

Vanaf 16.00 uur gaat het feest verder in de Damstraat bij ‘Damstraatje Gaat Los’ met o.a. een optreden van Bonnie St.Clair. Vanaf 20.00 uur is er in Café Het Pand aan de Zuiddijk een Queer Disco. Op de website van ZaanPride.nl staat het volledige actuele programma van 2 tot en met 10 juni met alle informatie. Iedereen is van harte welkom!

  • Hijs de Zaanse Regenboogvlag

De Zaanse Regenboog nodigt iedereen uit de Zaanse LHBTIQ+-community te supporten door deze week vanaf vrijdag 2 juni de regenboogvlag uit te hangen.  Als fier teken van zichtbaarheid en solidariteit. Er is hiervoor een speciale Zaanse Regenboog supportvlag te verkrijgen à 15 euro bij Party Corner (Westzijde 1, Zaandam). De opbrengst gaat naar de organisatie van ZaanPride welke geheel op vrijwilligers draait. Hier zijn ook gratis posters te verkrijgen en het programmaboekje.

  • Opening door wethouder Gerard Slegers

Op vrijdag 2 juni om 13:00 wordt de Zaanse Regenboogvlag gehesen op het St. Michael College als startsein en officiële opening van de Zaanse Regenboogweek/ZaanPride. De vlag wordt gehesen door Wethouder Gerard Slegers, samen met de voorzitter van De Zaanse Regenboog Frank Vos, en leerlingen van GSA. Ook op veel andere Zaanse scholen, openbare gebouwen, ondernemers en bij Zaankanters gaat de vlag in top.

  • Programma Zaanse Regenboogweek 2022

Alle vrijwilligers, ambassadeurs en partners presenteren met trots deze vierde editie van ZaanPride. Tijdens de Zaanse Regenboogweek van vrijdag 2 tot en met zaterdag 10 juni zijn er tientallen activiteiten door heel Zaanstad. Een greep uit het programma:

De gehele week is er een stadswandeling door Regenboogstad Zaanstad met allerlei LHTBIQ+ weetjes en historie. De wandeling van ongeveer 2,5 km is door Zaandam om zelfstandig of met elkaar lopen. Het boekje met de wandeling is te verkrijgen bij Zaanstore of via de website van ZaanPride te downloaden.

Bezoek de tentoonstelling bij De Bieb Zaandam over 5 jaar De Zaanse Regenboog. Of ga met ZaanPride op zaterdag 3 juni naar The Best ABBA Tribute band. Van ‘Dancing Queen’ tot en met “Gimme! Gimme! Gimme! A Man After Midnight’.

Op zondag 4 juni zet o.a. de Kogerkerk haar deuren open voor iedereen tijdens ZaanPride voor een Roze viering. Ook op zondag in PlayRoom een lezing door galerie-eigenaar en kunstverzamelaar Jeroen van Paassen over hoe kunst bijdroeg aan de opkomst LHBTIQ+- rechten.

In samenwerking met filmfestival TranScreen worden op dinsdag 6 juni de films “Hokjes” en “Met zonder ballen” vertoond. ‘Met zonder ballen’ is een openhartig portret van een trans zoon en zijn moeder over zijn zoektocht naar gender en identiteit en haar reactie daarop als ouder. Woensdag 7 juni is er een speciale Pride Bingo bij Café Teasers met Jackpot, Surprises en ‘Cold Hard Cash!’.

Op donderdag 8 juni heet BIND op het Hemburgterrein iedereen welkom voor een Fancy Queer Picknick en een Pansyspelletje Croquet. Voor wie deze ‘sport’ niet kent, je staat vooral mooi te zijn dus ‘dress to impress’ al zijn hoge hakken in het gras een extra uitdaging. Ter gelegenheid van 5 jaar Stichting De Zaanse Regenboog is er die dag ook een spannende en leuke Queerquiz met tevens vragen en weetjes over onze lokale community. 

Op vrijdag 9 juni 2023 organiseert het Zaans Museum het evenement Zaans Paars: LHBTIQ+-verhalen in het museum. Het is een avond voor (en door) jongeren. Op verschillende plekken door het hele museum zijn performances, muziek, drag, anekdotes, poëzie en andere kunsten te vinden.

Ook zijn er die week nog verschillende activiteiten voor zowel ouderen in ‘Roze Loper ’zorgcentra van Evean en Zorgcirkel als voor jongeren zoals bij RAAZ, verschillende wandelingen, films, theater en andere activiteiten.

Alle uitgebreide programma-informatie met locatie en tijden is te vinden op de website van ZaanPride.nl.

  • Zaterdag 10 juni Zaanse Regenboogparade, ZaanPride Event en Feesten

De Zaanse Regenboogparade start zaterdag 10 juni om 12.00 uur vanaf het Stadhuisplein. Vanaf 11:30 uur is het verzamelen.

De route gaat vanaf Stadhuisplein, Gedempte Gracht, rondje Dam, Wilhelminabrug, Klauwershoek, Peperstraat, Beatrixbrug naar de Westzijde. Via Botenmakersstraat, Nova Zembla en Tuinstraat naar eindpunt de Bullekerk met aansluitend groots gratis ZaanPride Event. Duur ongeveer 45 minuten.

Het wordt een kleurrijke, diverse en inclusieve Parade met muziek, dans en vrolijke deelnemers. Voorop de ZaanPride- ambassadeurs met leerlingen van diverse Zaanse scholen en jongeren. Het thema is ‘Out, Loud, & Proud’ en een niet te missen megagrote Zaanse Regenboogvlag wordt door de Zaanse Queer community in de parade meegedragen. Iedereen is welkom mee te lopen of als toeschouwer langs de route te staan uit solidariteit en belangstelling. Een routekaartje is te vinden op de website van ZaanPride.

ZaanPride Event Bullekerk

Rond 13.00 uur is de aankomst bij de CC Bullekerk waar tot 16.00 uur het vrij toegankelijke ZaanPride Event plaatsvindt. Naast een infomarkt en regenboogterras op het kerkplein zijn er in de Bullekerk live optredens van diverse artiesten. De duo-presentatie is in handen van DonnaTella Vergatsie en Boudine. DJ In Da House is de Zaanse DJ Jess.

Juvat Performing Arts uit Zaandam start het programma met een spectaculair openingsact gelijk bij de aankomst van de parade in de Bullekerk. Daarna twee talentvolle jonge artiesten, Ritchie met 80’ies popcovers en Skye met soft popsongs.

Vervolgens een showcase van dansers van RDC studio’s uit Assendelft. Dan volgt een bijzondere artiest, Dionis Kelm. Dionis is gevlucht uit Rusland en is een bekende artiest in de Oekraïne met zijn Sofia Rotaru tribute show.

The House of Hopelezz is een waanzinnige groep enthousiaste dragqueens met een geheel eigen stijl. Zij zullen tijdens hun unieke dragshow de eerste Zaanse Regenboogprijs aan het publiek presenteren. De prijs zal door de jury worden uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor de Zaanse LHBTIQA+-gemeenschap.

Ongekend stylish, soms crazy en heel erg sexy, dat maakt King Faisel tot een unieke persoonlijkheid. Hij behoort tot één van de meest bekende Nederlandstalige vloggers en zal het publiek verrassen met zijn Urban/Rap met aansluitend nog een extra dansperformance van Juvat.

Glenn de Koning is niet alleen een van onze ZaanPride-ambassadeurs maar zal er ook optreden. Met zijn eigen repertoire en overige covers zal hij er een groot feest van maken. ‘Dit is wat ik wil’ en ‘Samen met jou’ en ’Jij doet iets met mij’ zijn echt meezingers.

Het podiumprogramma wordt net als vorig jaar weer afgesloten door Miss Beulah. Miss Beulah is de Sweet Lady of Soul Music en dé funky soul- en dance-classicszangeres die elk feest onvergetelijk maakt. Dit jaar staat zij met haar band “The Hippo Brothers” op vele festivals in binnen- en buitenland.

Aansluitend is het doorfeesten bij de Dam waar die dag een buitenpodium staat. Tijdens ZaanPride gaat het Damstraatje weer helemaal los in alle kleuren van de Regenboog met als hoofdact een speciaal optreden van niemand minder dan Bonnie St.Clair. Presentatie: Paula Pompedorre, DJ’s Jennifer Cooke, Sergio & Robert Feelgood. Daarna doorfeesten in de horeca van het Damstraatje.

Als laatste staat de ZaanPride closing party voor de Zaanse LHBTIQ+-Community en Alleys op het programma. We sluiten ZaanPride af tot in de kleine uurtjes met een swingende Vinyl & Digital QUEER DISCO van DJ Timber en DJ Ozzi. Toegang gratis.

  • Ambassadeurs ZaanPride 2023, waaronder Burgermeester Jan Hamming

De Zaanse Regenboog is trots op haar twaalf ZaanPride Ambassadeurs. Dit jaar zijn dat o.a. Burgemeester Jan Hamming en zijn partner Roya Kashani. Zaanstad biedt een thuis aan bijna 160.000 kleurrijke mensen. ‘Meer dan 180 nationaliteiten maken samen onze gemeenschap. Zaanstad wil voor iedereen een thuis zijn. Ongeacht je afkomst, religie, genderexpressie/identiteit of seksuele voorkeur’.  Jan en Roya zijn ambassadeur van ZaanPride en De Zaanse Regenboog om de acceptatie van LHBTIQ+-personen te bevorderen. ‘Omdat iedereen erbij hoort en omdat iedereen er mag zijn’.

Claudia Jansen, Glenn de Koning, Rubia Duifhuizen, Oscar Bodelier, Vera den Adel, Boudine Griesdoorn, Bas Hageman, Angela de Vos, Armen Melkonian en Angelique Melisse zijn de andere ambassadeurs van ZaanPride 2023. Op de website van ZaanPride stellen ze zichzelf voor met een persoonlijk verhaal.