Wie verdient de Zaanse Regenboogprijs 2024?

Wie verbindt alle kleuren van de regenboog in de Zaanstreek? Wie draagt bij aan het vergroten van het draagvlak voor de LHBTIQ+-gemeenschap in Zaanstad? Stichting De Zaanse Regenboog en Discriminatie.nl Zaanstreek-Waterland roepen op om kandidaten nomineren voor de Zaanse Regenboogprijs.

In juni 2023 ontving de Paarse Vrijdag Krant in een propvolle Bullekerk de eerste Regenboogprijs. Tijdens de sluiting van de Zaanpride 2024 wordt er een nieuwe persoon of organisatie beloond met deze award.

Waarom?

Nadat het COC Zaanstreek-Waterland in de jaren ’80 van de vorige eeuw werd opgeheven, werden er aanvankelijk relatief weinig activiteiten georganiseerd rond gender en seksuele diversiteit. Het Bureau Discriminatiezaken (per 01/01/2024 Discriminatie.nl Zaanstreek- Waterland) gaf onder meer voorlichting op scholen, via de GGD startte het project I Am, de GSA’s (Gender & Sexuality Alliances) werden steeds actiever op scholen en er was natuurlijk de Paarse Vrijdag Krant. Sinds 2015 is Zaanstad Regenboogstad. Sindsdien gebeurt er meer: van regenboogzebrapad tot LHBT-Netwerk Zaanstad (2016-april 2018).  Uit het LHBT-Netwerk is het Roze olifantje dames diner Club ontstaan. Vanaf juni 2018 werd De Zaanse Regenboog actiever, met informatievoorziening, belangenbehartiging en het organiseren van activiteiten. De Zaanse Regenboog groeide ondanks de langdurige corona-epidemie uit tot een volwaardige stichting met veel activiteiten (zie www.dezaanseregenboog.nl).

We vinden desondanks dat er nog meer kan en mag gebeuren. Daarom reiken Stichting De Zaanse Regenboog en het Discriminatie.nl Zaanstreek-Waterland sinds vorig jaar de Zaanse Regenboogprijs uit. In aanmerking hiervoor komen mensen en organisaties die zich inzetten (of ingezet hebben) voor de Zaanse LHBTIQ+-ers of op het gebied van gender en seksuele diversiteit. In beginsel kan iedere Zaankanter  – als persoon of organisatie – genomineerd worden voor deze jaarlijkse prijs. De bedoeling is om op deze wijze mensen en organisaties te stimuleren activiteiten te organiseren met als thema gender en seksuele diversiteit.

De Zaanse Regenboogprijs bestaat uit een kunstobject en een geldbedrag van €250,-. Het kunstwerk, een Color BLCK in de natuurlijke regenboogkleuren, is vormgegeven door de Zaanse kunstenares Ingrid Roos. (zie foto/bijlage). Kandidaten voor de prijs kunnen jaarlijks vóór 15 april worden aangemeld via het mailadres info@dezaanseregenboog.nl.

Vermeld in de mail de naam van de genomineerde persoon of organisatie, plus een uitgebreide motivering waarom deze kandidaat de prijs verdient. Belangrijk is dat er een link met Zaanstad bestaat. Vergeet ook niet de eigen naam en contactgegevens te vermelden. Mocht er aanvullende informatie nodig zijn, dan nemen we in april of mei contact op met de aanmelders. Bestuursleden van Stichting De Zaanse Regenboog en medewerkers van Discriminatie.nl Zaanstreek- Waterland zijn uitgesloten van deelname.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met 06 37245489 (Frank Vos).

De jury bestaat uit:

Rosanne Kolvers, Stichting De Zaanse Regenboog

Fasla Muradin, Discriminatie.nl Zaanstreek-Waterland

Janine Sicking zij/haar

Morgan Ullers hen/hun

Jeroen van Paassen  hij/hem