Proeflokaal The Black Smith uit Zaandam omarmt unieke brouwtraditie en wordt Zoigl Stube

Proeflokaal The Black Smith uit Zaandam het eerste café waar Zoigl op tap verkrijgbaar is, en hiermee de eerste “Zoigl Stube” van Zaandam.  Voor dit winterbier hebben de brouwers van brouwerij STOKED! uit Bergen zich laten inspireren door een eeuwenoude brouwtraditie uit Duitsland, waar bier nog werd geserveerd in huiskamers. De brouwers willen zoveel mogelijk van de eeuwenoude traditie behouden en is een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie.

De brouwtraditie is inmiddels bekend in heel Nederland doordat het programma Binnenste Buiten er aandacht aan besteedde. Zoigl wordt maar eens per jaar gebrouwen en is een echt seizoensgebonden lokaal bier wat qua karakter perfect past bij de winter. Afgelopen Mei werd het bier bekroond met Zilver bij de European Beer Challenge.

Een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie

Het brouwen van Zoigl is een diepgewortelde traditie die nog enkel standhoudt in een klein gedeelte van Beieren. Het is een ongefilterd bier van lage gisting dat al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen in een gemeenschappelijke brouwerij. Tegenwoordig koesteren nog maar vijf gemeenten deze traditie en neemt het aantal Kommun Brauereien met brouwrecht af, waarmee het traditionele Zoigl-bier een bedreigde biersoort is. Het unieke van het brouwen is dat na het brouwen in de Kommunbrauhaus de lagertanks mee naar huis werden genomen. Zodra het bier voor consumptie gerijpt was hing de Zoigl waard een zogenaamde Zoigl ster aan de gevel. Een teken dat iedereen welkom was om het te komen proeven. En zo kwam het dat je Zoigl enkel kon proeven in deze huiskamercafés waar het bier vers voor je getapt werd terwijl je naast de kleermaker, timmerman maar ook advocaat en wethouder zat. Ook zijn er vaak eenvoudige maaltijden verkrijgbaar. De brouwers willen met de introductie van Zoigl een jaarlijkse traditie starten voor alle bierliefhebbers van Nederland. Proeflokaal The Black Smith is het eerste café in de Zaanstreek,, waar deze traditie nu wordt omarmt en Zoigl op de tap komt.

Proeflokaal The Black Smith, huiskamerkroeg pur sang met stamgasten hoog in het vaandel

De brouwers introduceren Zoigl met respect voor de oude traditie en voorzien elke STOKED! Zoigl Stube, die Zoigl op tap heeft van een STOKED! Zoigl uithangbord. Zoigl wordt maar eens per jaar gebrouwen en zal maar kort verkrijgbaar zijn. Zoigl staat voor de brouwers symbool voor samenzijn, vriendschap en ontmoeting en voor een hechte community. Het proeflokaal stond bij de brouwers hoog op het verlanglijstje om er een Zoigl Stube van te maken. Het proeflokaal is gevestigd in de historische smederij De Drie Hamers is natuurlijk een begrip in Zaandam met altijd nieuwe speciaalbieren op tap en ruim assortiment op fles.  Pieter Vader vult aan: “Dit is echt een bijzonder café, waar Zoigl helemaal tot zijn recht komt. De ongedwongen sfeer, de passie voor bieren en het echte huiskamergevoel. Het is een oergezellig bruin café met mooie bieren op de tap en ze staan midden in de community. De echte Zoigl Stubes in Duitsland hebben ook nog deze functie. Zo worden we langzaam steeds bekender in Noord-Holland. Eigenaar Justin vult aan “Toen ze mij benaderden om Zoigl op tap te nemen, en het bijzondere verhaal erachter vertelde aarzelde ik geen seconde. Het hele idee, achter Zoigl vind ik geweldig. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe bieren voor mijn vaste gasten en vind het super dat we deze traditie nu in Zaandam introduceren en vind het leuk om dit bijzondere winterbier op onze bierkaart aan te kunnen bieden. Ik kon het natuurlijk niet laten om ook een Unfilterd Lager te proberen, die gooi ik daarna op de tap”.

Het bier

De brouwers hebben moderne brouwtechnieken toegepast voor een ambachtelijke versie van Zoigl. Traditionele ingrediënten zijn gecombineerd met favoriete mouten en Nobel hoppen en geven deze nieuwerwetse Zoigl een unieke smaakbeleving. Biersommelier Frits Dunnink beschrijft het bier als volgt: “Deze ‘Tribute to Zoigl’ is een hartverwarmend winterbier geworden. Met hartige mouttonen (mede dankzij het gebruik van haver) en een subtiel vleugje ‘Rauch’, gebalanceerd door een vriendschappelijk zoetje. Klassieke Duitse nobele hop zorgt voor elegante, pittige bitterheid. Qua karakter voegt dit ‘Zoigl’ zich tussen een traditioneel Helles en het wat meer barokke Märzen. Een mooie aanvulling wat betreft bieren voor het winterseizoen, voor wie het Nederlandse bo(c)kbier wellicht aan de zoete en plakkerige kant is. En voor alle andere liefhebbers natuurlijk, voor wie bier alles met ontdekken en proeven te maken heeft.”