The HJIM Experience ihn PLAY Room

Datum/Tijd
zo 19-03-2023
13:00 - 18:00 uur

Locatie
PLAY Room
Westzijde 99
1506 GA Zaandam

Categorieën


In Noordhollands’ meest eigenwijze galerie staat weer wat te gebeuren!

Dit keer ‘The HJIM Experience’. HJIM staat voor (de vier voornamen van) fotograaf Henriëtte van Gasteren (Sevenum, 1964), die internationaal furore heeft gemaakt met haar indringende fotografie. In het begin werkte ze onder het pseudoniem ‘Lilith Love’, maar inmiddels is ze ook bekend onder de naam die haar ouders haar gaven.

Self-portraits

HJIMvanGasteren is zowel de fotograaf, alsook het model en soms slechts een rekwisiet in haar zelfportretten. In tot nadenken stemmende foto’s brengt ze actuele thema’s aan de orde. Thema’s waarin de positie van de vrouw onderzocht wordt vanuit subjectief alsook objectief perspectief: moederschap, werk, religie, gelijkwaardigheid, vrijheid, feminisme, identiteit, onafhankelijkheid. In hele intieme foto’s neemt de fotograaf je mee in haar leven, alsof je over haar schouder meekijkt in haar dagboek. Het kan niet worden ontkend, dat veel foto’s op het eerste gezicht een hoog ‘Playboy-magazine-achtige’ uitstraling lijken te hebben, maar dit is slechts schijn. Als je goed kijkt, dan zie je dat de eerlijke foto’s een
belangrijk verhaal vertellen over de positie van de vrouw in de hedendaagse maatschappij tegen een herkenbaar alledaags decor. PLAY room brengt een greep uit het totale oeuvre van HJIMvanGasteren (2006 t/m 2022).

Soundscape

PLAY room heeft de primeur: naast de indrukwekkende foto’s zal ook een soundscape te horen zijn. Uit diverse interviews die de fotograaf door de jaren heen heeft gegeven (in Nederlands, Limburgs dialect, Duits en Engels) zijn quotes te horen. Dit muziekstuk wordt gecompleteerd door ‘No break-up song’ dat ze zelf schreef en zingt (muziek: Henk Temming). Het publiek wordt hierdoor als het ware nog meer de wereld van HJIMvanGasteren binnen gezogen. The soundscape is tevens een knipoog naar de trendy fashion boetieks van tegenwoordig. 

Souvenirs

De totale experience is niet compleet zonder souvenirs. Daarom zijn in de giftshop behalve fotoboeken dan ook souvenirs te koop, zoals koek- en broodtrommels, snijplanken, muismatten, puzzels, postkaarten… Allemaal voorzien van zelfportretten. 

Overigens is al het getoonde werk verkrijgbaar in kleine oplagen en in diverse maten. Vanzelfsprekend is elk exemplaar gesigneerd door HJIMvanGasteren.

Elke vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 3 maart 2023 t/m 19 maart 202313.00 – 18.00 uur