Livius-cursus ‘De Franken’ in Wormerveer

Wanneer

do 20-02-2025    
13:30 - 15:30

Waar

Buurtcentrum De Lorzie
Marktplein 3, Wormerveer, 1521 HS

Evenement type

Livius Onderwijs verzorgt een gloednieuwe cursus over de tijd van ‘De Franken’, waarin het oude Romeinse imperium plaatsmaakte voor een nieuw Frankisch koninkrijk – De geschiedenis van de Nederlanden begint met de verovering van Frankrijk.

De cursus bestaat uit vier delen en wordt gegeven in buurtcentrum De Lorzie in Wormerveer, Marktplein 3, op de donderdagmiddagen 20, 27 februari en 6 en 13 maart a.s. van 13:30 uur tot 15:30 uur (zaal open 13:15 uur).

Docent is oudhistoricus, auteur en Livius-docent Jona Lendering. De kosten bedragen € 120. Meer informatie en reserveren via Livius.nl , of bel 06 -55 707 889.

Jona Lendering, Foto Paul te Stroete.

Livius Onderwijs verzorgt een gloednieuwe cursus over de tijd van ‘De Franken, waarin het oude Romeinse imperium plaatsmaakte voor een nieuw Frankisch koninkrijk – De geschiedenis van de Nederlanden begint met de verovering van Frankrijk. De cursus bestaat uit vier delen en wordt gegeven in buurtcentrum De Lorzie in Wormerveer, Marktplein 3, op de donderdagmiddagen 20, 27 februari en 6 en 13 maart a.s. van 13:30 uur tot 15:30 uur (zaal open 13:15 uur). Docent is oudhistoricus, auteur en Livius-docent Jona Lendering. De kosten bedragen € 120. Meer informatie en reserveren via Livius.nl , of bel 06 -55 707 889.
Iedereen heeft weleens van de Franken gehoord, maar wie ze waren en waar ze vandaan kwamen, blijft meestal onbelicht. Deze federatie van Germaanse stammen verscheen in de Lage Landen ten tonele in de nadagen van het Romeinse Rijk. Dat was een chaotische tijd die de overgang zou inluiden naar de 
vroege Middeleeuwen.
De vroege Franken kunnen we rond het midden van de derde eeuw zo’n beetje plaatsen tussen Drenthe en het Duitse Roergebied. Zo herinnert Salland in Overijssel nog aan de Salische Franken en wat meer stroomopwaarts rond de oevers van de Rijn woonden de Ripuarische Franken (het Latijnse ripa betekent oever) in het Duitse Rijnland. We kunnen ons afvragen hoe Germaans die stammen eigenlijk waren, die leefden in het Gallo-Romeinse grensgebied van de Keltische stammen en Romeinse legioenen in het huidige Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. De Franken dienden vaak als hulptroepen van de Romeinse legioenen, maar het waren toch vooral boeren. Die vestigden zich in de vierde eeuw op het platteland van Vlaanderen, Brabant en Limburg, waar ze kleine, egalitaire samenlevingen vormden. Na de desintegratie van het Romeinse Rijk in de vijfde eeuw kwam de macht in handen van feodale krijgsheren, zoals Childerik en zijn zoon Clovis, met in hun kielzog de predikers van een nieuwe leer onder de heidense Germaanse  stammen: het Christendom.
De Frankische vorsten breidden hun macht vanuit het noorden uit naar de Pyreneeën – de geschiedenis van de Nederlanden begint met de verovering van Frankrijk. Het oude Romeinse imperium zou echter nooit helemaal verdwijnen; het nieuwe Frankische koninkrijk bleef gebruikmaken van het oude handelsnetwerk van Romeinse wegen. Met het nieuwe handelscentrum Dorestad (Wijk bij Duurstede) was het echter nu meer op het noorden gericht. Rond 800 zou Karel de Grote de titel van keizer opeisen, net als de Romeinse keizers voor hem. Het Frankische Rijk had zijn hoogtepunt bereikt.
Jona Lendering (1964) studeerde geschiedenis in Leiden en Oudheidkunde aan de Amsterdamse Vrije Universiteit. Hij nam deel aan archeologische opgravingen in Nederland en Griekenland en is auteur van verschillende boeken over de Oudheid. Lendering is als docent verbonden aan Livius Onderwijs, 
onder meer bekend van de cursussen en lezingen over oude geschiedenis en antieke religie, cultuur en literatuur die ook in Zaanstad worden gegeven.