Klassieke muziek terug in De Grote Kerk Oostzaan, te beginnen met de ‘Messiah’

Datum/Tijd
zo 09-06-2024
19:30 uur

Locatie
Grote Kerk Oostzaan
Kerkbuurt 12
1511 BD Oostzaan

Categorieën


De Grote Kerk moet een maatschappelijke en culturele hotspot worden, een plek voor ontmoeting en verbinding. Muziek kan daartoe een probaat middel zijn. Dat is het idee achter de uitvoering van de eeuwenoude ‘Messiah’ op zondag 9 juni. Het populairste en bekendste meesterwerk van Georg Friedrich Händel wordt ten gehore gebracht door de Vespercantorij Nieuwendam onder leiding van Koos Lith – tevens dirigent van de cantorij van de Oostzaanse kerk – en het Barokensemble Eik en Linde. Een meer dan bijzondere gebeurtenis. Niet alleen is dit ruim twee uur durende oratorium voor het eerst in deze kerk te beluisteren, en hoogstwaarschijnlijk ook voor het eerst in de Zaanstreek, er is ook nog eens gekozen voor de authentieke uitvoering: met een klein koor, natuurtrompetten en pauken uit de baroktijd. 
Koos Lith (links) en Jan Slop zijn de kartrekkers achter dit project.
Koos Lith (links) en Jan Slop zijn de kartrekkers achter dit project. (Foto: Rodi Media/MvS)

Het idee is afkomstig van Koos Lith. Als koorleider van de Vespercantorij Nieuwendam heeft hij al enkele malen de samenwerking gezocht met het Barokensemble Eik en Linde, waarmee hij al tien jaar contact heeft. Dat heeft geleid tot uitvoeringen van de ‘Johannes Passion’ en grote delen van het ‘Weihnachtsoratorium’ van Johann Sebastian Bach en tweemaal de ‘Messiah’ van Georg Friedrich Händel in de Nieuwendammerkerk. Niet bepaald een kinderachtig repertoire, maar de cantorij is dan ook wel een amateurgezelschap van hoog niveau en Eik en Linde bestaat uit topprofessionals. Dergelijk werken vallen bij beide gezelschappen onder de categorie ‘gesneden koek’.  

Succesnummers

Het waren grote succesnummers en die smaakten naar meer. Reden genoeg om de ‘Messiah’ opnieuw in de Nieuwendammerkerk te programmeren, de thuisbasis van de cantorij. Dat zou in april 2020 moeten gebeuren, ware het niet dat het coronavirus om de hoek kwam kijken. Maar nu is de weg weer vrij en gaan ze het alsnog doen. Op 7 en 8 juni in de Nieuwendammerkerk, maar ook op 9 juni in de Grote Kerk te Oostzaan.  Koos Lith: “Het is de eerste aanzet om de klassieke concerten in de Grote Kerk terug te brengen, zoals KIOZK dat vroeger heeft gedaan. We willen dit herstellen.” 

Schappelijke prijs

Om het voor een breed publiek aantrekkelijk te maken is gekozen voor een schappelijke prijs van € 20,00 (€ 17,00 voor CJP, 18- en 65+). De voorverkoop loopt bij Fa. Lafeber, Purmerplein 13, 1023 BC Amsterdam(-Noord), 020-6368273. Reserveren kan bij Koos Lith, 06-50854824 of kooslith@xs4all.nl ovv datum concert. Ook bij de ingang van de kerken zijn voorafgaande aan het concert kaarten te koop.