Kerstavond 35ste fakkeloptocht tegen discriminatie

Datum/Tijd
zo 24-12-2023
19:30 uur

Locatie
De Groote Weiver
Industrieweg 1a
1521 NA Wormerveer

Categorieën


Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Op 24 december is in Wormerveer en Krommenie de 35ste fakkeloptocht tegen discriminatie. ‘Meer dan ooit zoeken we op deze Kerstavond naar solidariteit in een gespleten samenleving. We scharen ons achter dat ene spandoek met die ene universele leus: ‘Iedereen Anders, Iedereen Gelijk’, laat de organisatie weten.

In Nederland zou iedereen zich veilig moeten voelen, maar sinds de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer lijkt ons land meer gespleten dan ooit. En ruwer dan ooit. Vorig jaar deden zo’n 175 mensen mee aan de fakkeloptocht en dat aantal was toen boven verwachting. Deze keer verzamelen deelnemers zich vanaf 19:00 uur opnieuw bij De Groote Weiver, waar de stoet zich om 19:30 uur in beweging zet. Daaraan voorafgaand is er vanaf 19:15 uur een kort programme met breakdancer Riki Almouti en een voordracht van stadsdichter Lisa van Tongeren.

Rudi Seca

Bij de oude burgemeesterswoning in Krommenie spreekt Rudi Seca, een verbinder die kortgeleden door Zaanstad is geëerd met de gemeentelijke erepenning voor al zijn maatschappelijke werk. De stoet gaat daarna naar de Vrijheidsboom aan het Arinkplein waar het Alkmaars straatorkest een kort optreden verzorgt. De tocht eindigt weer bij De Groote Weiver met een optreden van het kunstenaarscollectief City Coyote. Fakkels zijn aanwezig bij de Weiver: die hoeven mensen niet zelf mee te nemen.

Bron: Zaanstad.nl