Ken Besuijen en Het Bob Scholte-Orkest – Een uurtje gelukkig te zijn

Wanneer

vr 02-05-2025    
20:15

Waar

Theater de Kaasfabriek
Dorpsstraat 206, Wormer, 1531 HS, Wormer

Evenement type

“Ben je bedrukt, verzet je Maak ervan wat je kan”

Uit ‘Breng eens een zonnetje’ – Bob Scholte

Een swingend jazzorkest van 8 muzikanten en een zanger/verteller laten de heerlijke muziek uit de jaren ’30 en ’40 van (Joodse) artiesten opnieuw klinken tegen de achtergrond van een tijd waarin de angst regeerde en niets zeker was. Met evergreens van Bob Scholte, Johnny & Jones en Max Tak tot aan We zien elkaar weer (We’ll meet again) van Jetje van Radio Oranje.

Wat betekende deze muziek destijds in het leven van de gewone man en vrouw? En hoe zing je over onschuldige zonnetjes terwijl je leven als Joodse artiest op het spel staat? Waar vinden wijzelf moed en hoop in onze zorgelijke tijd, met opnieuw oorlog in Europa, opkomend extreem rechts en een wankel klimaat? Over radio’s, soldatenliefdes, een bloeiende Betuwe en … zonnetjes.

Een uurtje gelukkig te zijn is een muziektheatervoorstelling over Nederlandse amusementsmuziek uit de dertiger en veertiger jaren van Joodse en Nederlandse artiesten als Bob Scholte, Max van Praag, Louis Davids, Leo Fuld en Jetje van Oranje (Jetty Paerl, lid van het verzet, zong vanuit Londen op Radio Oranje). Denk aan ‘Breng eens een zonnetje’, ‘Wie is Loesje’, ‘Naar de bollen’, ‘Het Jodenkind’ en de ‘Westerbork-serenade’. De muziek wordt verbonden met waargebeurde verhalen. Hoe beleefde men de oorlogstijd? En hoe hielp deze muziek de moed erin te houden? Muziekgeschiedenis over theater Tuschinski, het Tip Top theater en over de aard van deze muziek, wat het zo bijzonder maakt.

Enkele Joodse artiesten lichten we eruit. Neem het dramatische leven van Bob Scholte, voor de oorlog Bekende Nederlander en huiszanger bij ‘De Bonte Dinsdagavondtrein’ op de radio. Hij overleefde het kamp Auschwitz. Zijn vrouw en kinderen niet. Toch zong hij na de oorlog door over een zonnetje brengen onder de mensen.
Het publiek wordt meegenomen naar een tijd waarin angst regeerde en niets zeker was. Een tijd waarin de vreugde die muziek bracht o zo krachtig was. Een moment om éven je zorgen opzijzetten. En een monument van hoop en verbroedering, want muziek verbindt.
Ken Besuijen zingt en vertelt indringende verhalen met ruimte voor de broodnodige humor. Ken is een unieke theaterpersoonlijkheid die zich al jaren bezighoudt met kleinkunst uit de jaren dertig en daarna. Hij hee_ een grote en jeugdige aanhang en weet met zijn aanstekelijke enthousiasme en authentieke performance zijn publiek daadwerkelijk te raken en mee te nemen in de emotie van de muziek.
Samenstelling & tekst: Ken Besuijen

Samenstelling & tekst: Ken Besuijen
Regie: Loes Hegger
Muzikaal leider & arrangementen: Edwin Paarlberg
Idee: Vincent Kuit
Zanger/verteller: Ken Besuijen

Muzikanten

Edwin Paarlberg – piano
Bart Tuinman – cornet, flügelhorn
Michel Tuinman – trombone
Sebastian Ohm – tenorsax, basklarinet
Vincent Kuit – altsax, klarinet
Jan Brouwer – gitaar
Harm Wijntjes – contrabas
Carlos Ayuso Marquez – drums

  • Datum:  2 mei 2025
  • Aanvang: 20.15 uur
  • Ticketprijs: € 21,50
  • Inclusief consumptie
  • Muziek