Op zaterdag 25 mei organiseren de Zaanse kerken een fietstocht langs verschillende kerkgebouwen in de Zaanstreek. In elk kerkgebouw kan een kijkje genomen worden, en soms zijn er extra activiteiten. De fietstocht heeft geen vaste route: iedere deelnemer kan op eigen gelegenheid een eigen route uitstippelen langs kerken naar keuze. De lijst met deelnemende kerken en activiteiten kan gevonden worden op https://www.menorah-zaanstad.nl/nieuws/fietstocht-zaanse-kerken/. Deelname is gratis.

Deze fietstocht wordt door de kerken aangeboden in het kader van 50 jaar Zaanstad. Als onderdeel van de Zaanse samenleving willen de kerken graag dit verjaardagsfeest mee vieren.

De deelnemende kerken zijn niet alleen gebouwen, maar ook gemeenschappen. Elke zondag worden door die gemeenschappen in de kerkgebouwen kerkdiensten gehouden. Deze zijn altijd en door iedereen gratis te bezoeken. Op zondag 26 mei staan de deuren van de kerken nog net wat verder open. De gezamenlijke Zaanse PKN-kerken hebben een Zaanse Spirit dienst in de Oostzijderkerk. Veel andere kerken doen deze zondag mee aan de Kerkproeverij: een soort ‘open huis’ bij de kerk, waar iedereen die nieuwsgierig is van harte welkom is eens een kerkdienst mee te maken. De lijst van deelnemende kerken, met aanvangstijden, is hier te vinden: https://www.menorah-zaanstad.nl/nieuws/fietstocht-zaanse-kerken/.