David de Lange fotografeert ZaanPride

Datum/Tijd
vr 31-05-2024 - zo 16-06-2024
10:00 - 17:00 uur

Locatie
Artzaanstad Kunstuitleen- Galerie
Grote Hulzen 11
1505 RH Zaandam

Categorieën


De Lange wil een blik werpen op de inclusiviteit en diversiteit van de Zaanstreek. Letterlijk laten zien wat ZaanPride in Zaanstad wil laten zien. Zijn portretserie wordt tentoongesteld in de glazen kubus van Artzaanstad en is te zien van 26 mei tot en met 16 juni. 

De expositie sluit aan op de jaarlijks terugkerende Zaanse Regenboogweek, die dit jaar wordt gevierd van 31 mei t/m 8 juni, met op zaterdag 8 juni de Zaanse Regenboogparade; een vrolijk feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie.

“ZaanPride” wordt sinds vijf jaar gevierd in de streek; een jubileumviering waar De Lange met zijn portretserie aan wil bijdragen. De Stichting De Zaanse Regenboog wil met ZaanPride de zichtbaarheid, acceptatie en welzijn van lhbtiqa+ mensen in de Zaanstreek bevorderen. Aandacht besteden aan het gegeven dat mensen allemaal van elkaar verschillen, dat iedereen zichzelf mag zijn en dat het belangrijk is dat je dat accepteert. Het samenvallen van 5 jaar ZaanPride met 50 jaar Zaanstad laat zien dat de doelen op elkaar aansluiten: Zaanstad, een ontwikkelingsgerichte stad waar je mag zijn wie je bent.

David de Lange portretteerde in samenwerking met de Zaanse Regenboog 8 verschillende Zaanse mensen, hetero en lhbtiqa+ uit verschillende dorpskernen, die zo een kijk geven op de Zaanse inclusiviteit en diversiteit. Hij fotografeerde de mensen in zijn studio in Wormer en op een door henzelf gekozen locatie. Hij nam de tijd om de mensen te leren kennen, zodat hij een goede blik kon krijgen op hoe ze vast te leggen zoals ze zijn. Het bleek voor hem een bijzonder interessante kennismaking te zijn met zeer diverse persoonlijkheden.