Binnenste Buiten in het Honig Breethuis

Populair televisieprogramma op bezoek in pareltje aan de Zaan.
Alsof de tijd stilstaat en het altijd zomer is”, zo omschrijft architectuurhistoricus Valentijn Carbo van het populaire televisieprogramma Binnenste Buiten de wandschilderingen van Willem Uppink in het Honig Breethuis.

Buitenleven, wonen, kunst en lekker eten zijn de vaste ingrediënten van het dagelijkse televisieprogramma Binnenste Buiten van KRO-NCRV. In april 2023 kwam de crew op bezoek in het Honig Breethuis voor filmopnamen. Valentijn Carbo had zich goed ingelezen in de geschiedenis van het huis en liep op zijn gemak door de kamers, terwijl hij vertelde over de voormalige bewoners. Ook gaf hij de kijker een inkijkje in de linnenkast en opende hij verborgen laadjes.

Topstuk van het huis uit 1709 zijn de wandschilderingen die de Amsterdamse schilder Willem Uppink in 1830 aanbracht in de zogenaamde tuinkamer. Op alle wanden schilderde hij een idyllisch landschap met vergezichten, riviertjes, boompartijen en een landhuis, waarbij je heerlijk kunt wegdromen.

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad bekeek de uitzending ook en noemde het Honig Breethuis op Facebook ‘Parel van de Zaanstreek’.

De uitzending is terug te zien op https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/wonen/video/het-honig-breethuis-in-zaandam. Het Honig Breethuis is te bezoeken van vrijdag tot en met zondag van 13 tot 16 uur.