Agenda Filmtheater de Fabriek speelweek 9 t/m 15 maart

Deze week in De Fabriek. Het aangrijpende en onthutsende Saint Omer, bekroond op het film festival van Venetië, is een rechtbankdrama over moederschap en racisme. To Leslie kreeg een onverwachte – maar totaal terechte – Oscar nominatie voor Andrea Riseborough als Beste Actrice; over een alleenstaande moeder in Texas die de loterij wint, maar het prijzengeld is al snel op. Dicht bij Vermeer neemt ons mee in de totstandkoming van de grootste Vermeertentoonstelling ooit, nu in het Rijksmuseum.
De kinderactiviteit is deze maand bij Fien en Teun gaan kamperen waarbij we in de foyer een picknickkleed gaan maken. Bij Onder het maaiveld, de nieuwe Nederlandse natuurfilm over wat er in de grond zit, komt op zondag 12 maart  de Zaanse cameraman en editor Sam Reitsma langs.

SAINT OMER gaat deze week in landelijke première. Te zien op vrijdag 10 maart 18.40, zondag 12 maart 20.00, maandag 13 maart 20,00, woensdag 15 maart 15.10.

https://www.de-fabriek.nl/films/1130-saint+omer.html

De jonge journaliste Rama reist naar het Franse Saint Omer om het proces te volgen van Laurence Coly, een Senegalese immigrante, filosofiestudente en zwanger van een oudere Fransman, die terechtstaat voor de moord op haar baby. Rama is zelf zwanger en ontdekt veel parallellen tussen haar en Laurence. Saint Omer is een onthutsende en aangrijpende film over de twijfels die met het moederschap gepaard gaan en over het aanhoudende racisme in Frankrijk.

 TO LESLIE gaat in landelijke première op donderdag 9 maart 20.00. Verder te zien op vrijdag 10 maart 18.50, zaterdag 11 maart 21.30, dinsdag 14 maart 20.00. Ook onderdeel van onze Oscardag op 11 maart, zie voor meer informatie verderop in dit bericht.

https://www.de-fabriek.nl/films/1143-to+leslie.html

Leslie, een alleenstaande moeder in Texas, wint de loterij. Het prijzengeld is al snel op, en ze ontdekt dat ze alles heeft verloren wat haar dierbaar is. Jaren later, wanneer Leslie niet langer met haar charmes weg kan komen en ze een dieptepunt heeft bereikt, vecht ze om haar leven weer op de rails te krijgen. Actrice Andrea Riseborough is voor haar indrukwekkende hoofdrol genomineerd voor een Oscar.

 DICHT BIJ VERMEER gaat deze week in landelijke première op donderdag 9 maart 20.10. Verder te zien op vrijdag 10 maart 16.30, zondag 12 maart 14.20, maandag 13 maart 20.10.

https://www.de-fabriek.nl/films/1139-dicht+bij+vermeer.html

In deze documentaire volgt prijswinnend filmmaker Suzanne Raes de conservatoren en andere betrokkenen bij de samenstelling van de grote Vermeertentoonstelling die nu te zien is in het Rijksmuseum. Een film over de liefde voor schilderkunst en de anatomie van een genie.

 ONDER HET MAAIVELD MET NAGESPREK ZAANSE MAKER is te zien op zondag 12 maart 17.00. Deze voorstelling is uitverkocht.

https://www.de-fabriek.nl/films/1165-onder+het+maaiveld+met+nagesprek.html

De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De natuurfilm Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn.

Sam Reitsma, de Zaanse cameraman en editor van Onder het maaiveld, is op 12 maart aanwezig voor een korte inleiding én beantwoordt na de film vragen van het publiek.

ONDER HET MAAIVELD is vanaf deze week ook regulier te zien op vrijdag 10 maart 14.30 en woensdag 15 maart 15.00.

https://www.de-fabriek.nl/films/1166-onder+het+maaiveld.html

 KINDERACTIVITEIT BIJ FIEN & TEUN GAAN KAMPEREN vindt plaats op zondag 12 maart 13.00

https://www.de-fabriek.nl/films/1163-fien+teun+gaan+kamperen+met+kinderactiviteit.html

Eens per maand, elke tweede zondag van de maand, wordt er voorafgaand aan de kinderfilm een uur lang gezamenlijk geknutseld in de foyer van het filmtheater. Deze keer gaan we een picknickkleed ontwerpen voor Fien en Teun, vlak voor de film Fien en Teun gaan kamperen. In dit nieuwe bioscoopavontuur vinden Fien en Teun op de hooizolder een tent. Van papa en mama mogen ze kamperen in de natuur. Met volle rugzakken en een picknickmand gaan ze op pad. Een tent opzetten blijkt helemaal niet zo makkelijk. Hun thuisvriendjes willen ook mee, maar boerderijdieren kunnen toch niet kamperen?

De volgende kinderactiviteit vindt plaats op zondag 12 maart. Kaarten voor de film zijn te koop via de website. Aanmelden voor de activiteit kan uiterlijk één dag van tevoren om 12.00 uur via: kinderfilm@de-fabriek.nl

 OSCARDAG OP ZATERDAG 11 MAART

In de nacht van 13 maart worden voor de 95ste keer de Academy Awards (Oscars) uitgereikt in Los Angeles. Speciaal in dit kader vertonen wij op zaterdag 11 maart bijna de gehele dag Oscargenomineerde films. Twee van de films, Argentina 1985 en Marcel the Shell with Shoes On, vertonen we slechts eenmaal en alleen op deze dag!

Bekijk het gehele programma hier:

https://www.de-fabriek.nl/nieuws/111-oscardag+op+zaterdag+11+maart.html/

MARCEL THE SHELL WITH SHOES ON is te zien op zaterdag 11 maart 19.00

https://www.de-fabriek.nl/films/1174-oscardag+marcel+the+shell+with+shoes+on.html

Wanneer beginnend filmmaker Dean in een Airbnb gaat wonen, ontdekt hij al snel dat hij niet alleen is. Marcel (stem van Jenny Slate), een klein, schattig schelpje, is zijn nieuwe huisgenoot die met zijn oma Connie (Isabella Rossellini) en hun huisdier Alan al langer in het huis woont. Ooit waren Marcel en Connie deel van een grote groep van schelpen, maar na een mysterieus drama zijn ze als enigen achtergebleven. Dean voelt zich meteen verbonden met zijn nieuwe vrienden en maakt hen het onderwerp van een documentaire, waarbij Marcel in korte tijd enorm populair wordt op het internet en zijn leven voorgoed verandert. Maar is het genoeg om zijn lang verloren familie weer terug te vinden?

Genomineerd voor een Oscar voor Beste animatiefilm.

 ARGENTINA, 1985 is te zien op zaterdag 11 maart 21.10

https://www.de-fabriek.nl/films/1173-oscardag+argentina+1985.html

Argentina, 1985 is geinspireerd op het waargebeurde verhaal van Julio Strassera, Luis Moreno Ocampo, en hun jonge juridische team van ongewone helden in hun David-vs-Goliath strijd. Tegen alle verwachtingen in en onder voortdurende dreiging durfden zij de bloedigste militaire dictatuur van Argentinië te vervolgen. In een race tegen de klok was hun doel om recht te doen aan de slachtoffers van de militaire junta.
Genomineerd voor de Oscar voor Beste internationale film.

 WEEKAGENDA OVERIGE TITELS 9 T/M 15 MAART

TÁR

SILVER HAZE

EO

GODLAND

THE WHALE

KLEINE ALL

AFTERSUN

THE FABELMANS

WOMEN TALKING

THE BANSHEES OF INISHERIN

NOSTALGIA

THE INSPECTION

FABRIEKSKLASSIEKER: THE HOLY MOUNTAIN

DE ACHT BERGEN

TRIANGLE OF SADNESS

—————–

Bezoek onze social mediapagina’s:

Facebook: https://www.facebook.com/filmtheater.defabriek

Twitter: https://twitter.com/fabriekzaandam

Instagram: https://www.instagram.com/defabriekzdam

Onze website is te vinden op: www.de-fabriek.nl

Bellen tijdens openingstijden kan naar: 075-6311993

Kaartverkoop kan online via www.de-fabriek.nl. Vanaf een half uur voor aanvang van de eerste film kunt uw kaartjes ook kopen bij de filmkassa, ook voor vertoningen op latere dagen.

—————–