Agenda filmtheater De Fabriek speelweek 4 t/m 10 mei

Deze week in De Fabriek. Landelijke première: Dalva, The National History of Destruction. Special: Het atelier met nagesprek Hella en Freek de Jonge, Sporen van Indië – Midden in Nederland, Film na de Dam – The National History of Destruction. Kinderfilm: Onder het maaiveld junior.

In landelijke première deze week, Dalva, de publiekswinnaar van het filmfestival van Rotterdam, een prachtig portret van een twaalfjarig meisje dat moet leren dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht.

Vanwege de meivakantie nog een keer te zien, Onder het maaiveld junior. Deze versie van de gelijknamige documentaire is speciaal gemaakt voor kinderen en enthousiasmeert ze om zelf van alles uit te gaan zoeken.

Op zaterdag 6 mei zijn Freek en Hella de Jonge live in de zaal en verzorgen ze na de door Freek geregisseerde documentaire Het atelier over Hella en haar gesprekken met anderen, ook een nagesprek met elkaar en de zaal.

Vanwege de herdenkings- en vieringsweek rond 4 en 5 mei is alleen deze week de indrukwekkende documentaire The Natural History of Destruction te zien. Een documentaire die geheel gemaakt is uit archiefmateriaal en de vraag stelt of massavernietiging te verantwoorden is op basis van hogere ‘morele’ idealen.

Sporen van Indië – Midden in Nederland duikt in vier eeuwen van verwevenheid van Indië en Nederland; historicus en documentairemaker Hans Goedkoop, zelf van Indische komaf, maakte er deze documentaire over.

 HET ATELIER MET NAGESPREK is eenmalig te zien op zaterdag 6 mei 16.30

https://www.de-fabriek.nl/films/1167-het+atelier+met+nagesprek.html

Het portret van oma Lientje dat prominent in de woonkamer hing, heeft Hella al vroeg doen beseffen dat daar een groot verdriet achter schuilging. Geen wonder dat juist dit schilderij het uitgangspunt is geworden van een documentaire over haar opmerkelijke creatieve veerkracht. Gedurende tachtig minuten krijgen we een beeld hoe ze keer op keer het elan vond om teleurstelling en kwetsuren te overwinnen en om te buigen naar het scheppen van een indrukwekkend gevarieerd oeuvre. Na deze door Freek de Jonge geregisseerde documentaire volgt een nagesprek met én door Freek en Hella de Jonge zelf.

 SPOREN VAN INDIË is te zien op zondag 7 mei 14.20 en maandag 8 mei 20.10

https://www.de-fabriek.nl/films/1212-sporen+van+indie.html

Op straat, in huis, zelfs in de huid van mensen om ons heen. Overal vind je de Indische sporen van een geschiedenis die Nederland voorgoed veranderde. Over die vier eeuwen van verwevenheid van Indië en Nederland maakte historicus en documentairemaker Hans Goedkoop, zelf ook van Indische komaf, deze indrukwekkende documentaire.

DALVA gaat in landelijke première op donderdag 4 mei 20.40. Verder te zien op vrijdag 5 mei 21.20, zaterdag 6 mei 19.20, zondag 7 mei 20.10, maandag 8 mei 20.00, dinsdag 9 mei 20.10, woensdag 10 mei 15.00

https://www.de-fabriek.nl/films/1205-dalva.html

Dé grote publiekswinnaar van het afgelopen internationale filmfestival Rotterdam. Dalva woont alleen met haar vader, tot de politie hun huis binnenvalt en haar onder jeugdbescherming plaatst. Dalva is twaalf, maar ze gedraagt en kleedt zich als een volwassen vrouw en snapt niet waarom ze zo ruw van haar vader werd weggerukt. In de opvang wordt ze geholpen te begrijpen dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht en dat ze een heel ander trauma te verwerken heeft dan de plotselinge breuk.

THE NATIONAL HISTORY OF DESTRUCTION is slechts driemaal te zien in het herdenkings- en vieringsweekend van 4 en 5 mei. Als landelijke première en FILM NA DE DAM op donderdag 4 mei 20.30, op vrijdag 5 mei 18.50 en op zondag 7 mei 16.50

https://www.de-fabriek.nl/films/1229-film+na+de+dam+the+natural+history+of+destruction.html

Geïnspireerd op W.G. Sebalds boek en gebaseerd op archiefmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog stelt de film de vraag: Is het moreel aanvaardbaar om een burgerbevolking in te zetten als oorlogsinstrument? Is het mogelijk om massavernietiging te verantwoorden simpelweg op basis van hogere ‘morele’ idealen?

ONDER HET MAAIVELD JUNIOR is te zien op vrijdag 5 mei 14.00

https://www.de-fabriek.nl/films/1230-onder+het+maaiveld+junior.html

Wist je dat er in een handje grond meer bodemdiertjes leven dan dat er mensen op de aarde wonen? Meer dan acht miljard dus! De film Onder het Maaiveld junior neemt je mee op een ondergrondse reis naar allemaal beestjes die je nog nooit gezien hebt. Het bodemleven speelt een ontzettend belangrijke rol in alles wat groeit en bloeit op onze aarde. En het bijzondere is dat je die kleine beestjes ook bij jou in de buurt de bodem gezond houden.

WEEKAGENDA OVERIGE TITELS 4 T/M 10 MEI

Donderdag 04 mei

Vrijdag 05 mei

Zaterdag 06 mei

Zondag 07 mei

  Maandag 08 mei

Dinsdag 09 mei

Woensdag 10 mei

Kaartverkoop kan online via www.de-fabriek.nl. Vanaf een half uur voor aanvang van de eerste film kunt uw kaartjes ook kopen bij de filmkassa, ook voor vertoningen op latere dagen.

—————–