Agenda Filmtheater De Fabriek speelweek 27 april t/m 3 mei

Deze week in De Fabriek. Landelijke première: Cairo Conspiracy, Une belle course, Aurora’s Sunrise. Special: The Royal Opera House – Le nozze di Figaro, Reprise – De Zaanstreek in oorlogstijd, FabrieksKlassieker – Bratan, Voorpremière – Dalva. Volgende week: Het atelier met nagesprek Freek en Hella de Jonge, Sporen van Indië – Midden in Nederland.

Cairo Conspiracy is een superspannende spionagethriller over de religieuze en politieke elite van Egypte. In Une belle course gaat de bejaarde Madeleine met de taxi langs de plekken uit haar leven, terwijl ze op weg is naar het verzorgingshuis waar ze gaat wonen.
Aurora’s Sunrise is een geanimeerde documentaire over een overlevende van de Armeense genocide die het in de vroege dagen van Hollywood tot filmster schopte.
Vanwege de meivakantie vertonen we ook extra veel kinderfilm. Er zijn extra vertoningen in de middag van Superkat Maurice én van de natuurdocumentaire Onder het maaiveld junior waarmee ook de allerjongsten de natuur onder onze voeten kunnen ontdekken.
In de specials van deze week, een voor velen langverwachte terugkeer van De Zaanstreek in oorlogstijd, vlak voor de herdenkings- en bevrijdingsweek.
Het digitaal gerestaureerde Bratan uit 1991, een charmante tragikomedie van de Tadzjiekse regisseur Bakhtyar Khudojnazarov, is onze FabrieksKlassieker.
Deze week kan je ook weer bij ons naar the Royal Opera House, live vanuit Londen zie je Le nozze di Figaro, een schitterende opera buffa van Mozart. Wij trakteren op gratis prosecco in de pauze!
Ook een voorpremière van een van de meest warm onthaalde films van het jaar, Dalva, die begin dit jaar de grote publiekswinnaar werd op het filmfestival van Rotterdam

CAIRO CONSPIRACY gaat in landelijke première op donderdag 27 april 20.00. Verder te zien op vrijdag 28 april 21.20, zaterdag 29 april 18.40, zondag 30 april 19.50, dinsdag 2 mei 19.50

https://www.de-fabriek.nl/films/1196-cairo+conspiracy.html

Deze spannende spionagethriller geeft een inkijkje in een verborgen wereld van religieuze en politieke elites van Egypte. De eenvoudige vissersjongen Adam wordt toegelaten op de prestigieuze Al-Azhar Universiteit in Caïro; een baken van de soennitische islam. Als de grootimam plotseling overlijdt, blijken de moslimbroeders en de Nationale Veiligheidsdienst tegengestelde belangen te hebben. Zonder het te weten wordt Adam gerekruteerd om de keuze voor de nieuwe grootimam te beïnvloeden en raakt hij gevangen tussen twee vuren.UNE BELLE COURSE gaat in landelijke première op donderdag 27 april 20.10. Verder te zien op vrijdag 28 april 19.10, zaterdag 29 april 19.10, zondag 30 april 17.10, maandag 1 mei 20.10, woensdag 3 mei 15.10

https://www.de-fabriek.nl/films/1198-une+belle+course.html

De 92-jarige Madeleine belt een taxi om haar naar het verzorgingstehuis te brengen waar ze voortaan zal wonen. Ze vraagt haar chauffeur Charles langs plekken te rijden die wat betekend hebben in haar leven, om deze voor een laatste keer te zien. In de straten van Parijs wordt langzaamaan een buitengewoon leven onthuld, wat Charles meer raakt dan hij ooit had kunnen denken. Sommige taxiritten kunnen levens veranderen.

 AURORA’S SUNRISE gaat deze week in landelijke première. Te zien op vrijdag 28 april 13.40, zaterdag 29 april 19.00, maandag 1 mei 20.00

https://www.de-fabriek.nl/films/1197-auroras+sunrise.html

Aurora Mardigianian is pas veertien jaar oud wanneer het grootste deel van haar familie wordt afgeslacht en ze zelf als slaaf wordt verkocht tijdens de Armeense genocide. Als ze eindelijk ontsnapt, vlucht ze naar de Verenigde Staten, waar ze al snel de aandacht trekt van Hollywood. In 1919 speelt ze de hoofdrol in de stille film Auctions of Souls, gebaseerd op haar eigen leven.

 ONDER HET MAAIVELD JUNIOR is te zien op zondag 30 april 14.00

https://www.de-fabriek.nl/films/1230-onder+het+maaiveld+junior.html

Wist je dat er in een handje grond meer bodemdiertjes leven dan dat er mensen op de aarde wonen? Meer dan acht miljard dus! De film Onder het Maaiveld junior neemt je mee op een ondergrondse reis naar allemaal beestjes die je nog nooit gezien hebt. Het bodemleven speelt een ontzettend belangrijke rol in alles wat groeit en bloeit op onze aarde. En het bijzondere is dat je die kleine beestjes ook bij jou in de buurt de bodem gezond houden.

ROYAL OPERA HOUSE – LE NOZZE DI FIGARO is te zien op donderdag 27 april 19.45

https://www.de-fabriek.nl/films/960-royal+opera+house+20222023+le+nozze+di+figaro.html

De bedienden Figaro en Susanna zijn dolgelukkig op hun huwelijksdag, maar er zit een addertje onder het gras: hun werkgever, graaf Almaviva, heeft oneerbare bedoelingen met de aanstaande bruid. De muziek is al reden genoeg om te komen, maar de verkleedpartijen zijn hilarisch. Tickets zijn inclusief een glas prosecco!

 REPRISE: DE ZAANSTREEK IN OORLOGSTIJD is te zien op zondag 30 april 14.10

https://www.de-fabriek.nl/films/810-de+zaanstreek+in+oorlogstijd.html

Aan de hand van veelal nooit eerder vertoonde, originele beelden uit de jaren 1939-1945 wordt verteld van de geschiedenis van onderdrukking en verzet, maar is ook de dagelijkse gang van zaken in de voormalige Zaangemeenten te zien. Meerdere archieven en particulieren stelden het gebruikte materiaal beschikbaar. Voor het eerst is in deze unieke documentaire het complete Zaanse oorlogsverhaal op film te zien. Van de bezetting tot de Hongerwinter en van de Jodenvervolging tot de bevrijding.

 FABRIEKSKLASSIEKER: BRATAN is te zien op zaterdag 29 april 21.000, zondag 30 april 17.00, dinsdag 2 mei 20.00

https://www.de-fabriek.nl/films/1211-fabrieksklassieker+bratan.html

De zeventienjarige Farukh en de zevenjarige Azamat zijn twee broers uit een klein Tadzjieks stadje, opgevoed door hun grootmoeder nadat hun ouders uit elkaar zijn gegaan. Ze besluiten naar hun vader te in een verre stad te reizen, waar hij als arts in een sanatorium werkt. Hun treinreis door Tadzjikistan brengt hen over heuvels en bergen, steden en dorpen, tot aan de Afghaanse grens.

VOORPREMIÈRE: DALVA is te zien op woensdag 3 mei 20.10

https://www.de-fabriek.nl/films/1205-dalva.html

Dé grote publiekswinnaar van het afgelopen internationale filmfestival Rotterdam. Dalva woont alleen met haar vader, tot de politie hun huis binnenvalt en haar onder jeugdbescherming plaatst. Dalva is twaalf, maar ze gedraagt en kleedt zich als een volwassen vrouw en snapt niet waarom ze zo ruw van haar vader werd weggerukt. In de opvang wordt ze geholpen te begrijpen dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht en dat ze een heel ander trauma te verwerken heeft dan de plotselinge breuk.

 VOLGENDE WEEK: SPOREN VAN INDIË is te zien op zondag 7 mei 14.20

https://www.de-fabriek.nl/films/1212-sporen+van+indie.html

Op straat, in huis, zelfs in de huid van mensen om ons heen. Overal vind je de Indische sporen van een geschiedenis die Nederland voorgoed veranderde. Over die vier eeuwen van verwevenheid van Indië en Nederland maakte historicus en documentairemaker Hans Goedkoop, zelf ook van Indische komaf, deze indrukwekkende documentaire.

 VOLGENDE WEEK: HET ATELIER MET NAGESPREK is te zien op zaterdag 6 mei 16.30

https://www.de-fabriek.nl/films/1167-het+atelier+met+nagesprek.html

Het portret van oma Lientje dat prominent in de woonkamer hing, heeft Hella al vroeg doen beseffen dat daar een groot verdriet achter schuilging. Geen wonder dat juist dit schilderij het uitgangspunt is geworden van een documentaire over haar opmerkelijke creatieve veerkracht. Gedurende tachtig minuten krijgen we een beeld hoe ze keer op keer het elan vond om teleurstelling en kwetsuren te overwinnen en om te buigen naar het scheppen van een indrukwekkend gevarieerd oeuvre. Na deze door Freek de Jonge geregisseerde documentaire volgt een nagesprek met én door Freek en Hella de Jonge zelf.

 WEEKAGENDA OVERIGE TITELS 27 APRIL T/M 3 MEI

Donderdag 27 april

Vrijdag 28 april

Zaterdag 29 april

Zondag 30 april

  Maandag 01 mei

Dinsdag 02 mei

Woensdag 03 mei

Bezoek onze social mediapagina’s:

Facebook: https://www.facebook.com/filmtheater.defabriek

Twitter: https://twitter.com/fabriekzaandam

Instagram: https://www.instagram.com/defabriekzdam

Onze website is te vinden op: www.de-fabriek.nl

Bellen tijdens openingstijden kan naar: 075-6311993

Kaartverkoop kan online via www.de-fabriek.nl. Vanaf een half uur voor aanvang van de eerste film kunt uw kaartjes ook kopen bij de filmkassa, ook voor vertoningen op latere dagen.

—————–