Collegium Vocale waarschijnlijk voor het laatst in de Oostzijderkerk

Wanneer

za 24-05-2025    
17:00

Waar

Oostzijderkerk
Zuiddijk 1, Zaandam, 1501 CA

Evenement type

Collegium Vocale Zaandam en Barokensemble
“Arx Ardens” o.l.v. Cor Brandenburg

 

Dubbelkorig motet Komm, Jesu, komm (BWV229),
Himmelfahrts-Oratorium (BWV 11)
Johann Sebastian Bach

Caroline Stam – sopraan
David Cohen – alt
Jasper Dijkstra – tenor
Matthijs Mesdag – bas

Zaterdag 24 mei, 17.00 uur
Oostzijderkerk, Zuiddijk 1, Zaandam
Toegang € 15,00 (t/m 16 jaar gratis)

Collegium Vocale waarschijnlijk voor het laatst in de Oostzijderkerk

Op zaterdag 24 mei zal Collegium Vocale Zaandam waarschijnlijk voor het laatst optreden in de Zaanse Oostzijderkerk. Door een bestemmingswijziging zal de kerk niet meer beschikbaar zijn als concertlocatie. Op dit moment zoeken we naar een nieuwe locatie.

Dit concert bestaat uit een Bach programma met twee indrukwekkende werken. Het motet Komm, Jesu, komm  is, zoals de meeste van Bachs motetten voor twee vierstemmige koren, ongetwijfeld bestemd voor een begrafenis of herdenkingsdienst. Het stamt uit zijn eerste tien jaren in Leipzig (1723-1732). Het is gebaseerd op twee (van in totaal elf) coupletten van een liedtekst, in 1684 gedicht door Paul Thymich (docent aan de Thomasschule te Leipzig), ter gelegenheid van het overlijden van de toenmalige rector van die school.

Het feestelijke Himmelfahrts-Oratorium BWV 11, waarin het koor (nu enkelvoudig) een groot aandeel heeft, begint met een uitermate jubelend openingsdeel voor koor, drie trompetten, fluiten, hobo’s, fagot, strijkers, orgel en pauken. Daarna is er toch even treurnis over het naderende afscheid; de beroemde en diepbewogen alt-aria uit het Agnus Dei van de Hohe Messe weerklinkt hier met de tekst Ach bleibe doch, mein liebstes Leben. Nadat echter het verhaal van de hemelvaart is verteld, klinkt er troost in de sopraan-aria: Jesu , deine Gnadenblicke kann ich doch beständig sehen. De uiteindelijke hereniging met Christus wordt bezongen in het slotkoraal. In lange noten zingen de sopranen de melodie, de andere stemmen zingen daar in een vrije polyfonie omheen en ook het orkest neemt hier op concerterende wijze aan deel.

Professionele barokmusici begeleiden koor en solisten bij de cantate met authentieke instrumenten. De lagere stemming van deze instrumenten, het spelen op darmsnaren i.p.v. stalen snaren en de barokke speeltechniek brengen de klank dichter bij het klankbeeld uit Bachs dagen.

Nadere informatie op https://www.collegiumvocalezaandam.nl of via dirigent Cor Brandenburg, 06-21481858.