IFIKZ – Gastarbeiders aan het woord: expo en verhalen & Documentaire De Spaghettiflat

Wanneer

za 26-10-2024    
13:00 - 17:00

Waar

Wijkcentrum de Poelenburcht
Weerpad 1 A, Zaandam, 1504 NX

Evenement type

Zaterdag 26 oktober Poelenburg
Op zaterdagmiddag ben je welkom bij Wijkcentrum De Poelenburcht in Zaandam. Van 13 tot 17 uur is er een open inloop, geen entree. Voor kinderen is er een speciaal programma.

A. Gastarbeiders aan het woord: expo en verhalen
In de jaren zestig van de vorige eeuw draaiden de Nederlandse fabrieken op volle toeren. Door de fabrieken werden werknemers geworven in Spanje, Turkije, Marokko, Portugal, Italië. Hoe kijken de gastarbeiders hierop terug?
Luister naar hun verhalen en een bijdrage van stadsdichter Reinier Fosch. Tussen 13.30 en 16.00 uur worden ieder half uur verhalen voorgedragen door de (klein)kinderen van gastarbeiders die speciaal voor deze bijzondere gelegenheid hun verhaal vertellen. Er is een tentoonstelling, muziek en er zijn films uit het archief te zien over de bouw van de wijk.
Het boekje “Gastarbeiders aan het woord” is te koop voor € 2,50.

B. Documentaire De Spaghettiflat
In de jaren ’60 kregen ongeveer 30 Italiaanse families een woning van hun werkgever Amsterdamse Droogdok Maatschappij (ADM) in Poelenburg in Zaandam. De flat waarin de meeste Italianen terechtkwamen, werd al snel de ‘Spaghettiflat’ genoemd.
Documentairemaakster en journaliste Daniela Tasca maakte samen met Tonino Boniotti een documentaire over de Italiaanse gastarbeiders en hun nakomelingen. De film is doorlopend te zien tussen 13 en 17 uur bij Wijkcentrum de Poelenburcht.

C. Maak het Mee FluXus Productieteam
Kinderen kunnen terecht in de Lilazaal van Wijkcentrum de Poelenburcht, waar het productieteam Zaanstad een open atelier heeft ingericht.
Hier kun je je droomhuis maken met allerlei materiaal. Heb je een idee wat jouw droombaan is? Daar hoort vaak een uniform bij. Je kunt dit natekenen uit je hoofd of met een voorbeeld.