Topfotograaf Jimmy Nelson signeert bij opening tentoonstelling in Zaans Museum

Wanneer

za 28-09-2024    
16:00 - 18:45

Waar

Zaans Museum
Schansend 7, Zaandam, 1509 AW

Evenement type

De Britse topfotograaf Jimmy Nelson komt zaterdag 28 september naar het Zaans Museum voor de opening van zijn tentoonstelling Ode aan Nederland.
Nelson signeert er ’Between the Sea and the Sky’, het boek waarop de tentoonstelling is gebaseerd.
Nelson maakte naam met ’Before they pass away’, een serie monumentale portretten van traditionele gemeenschappen uit de hele wereld.
’Between the Sea and the Sky’ kwam tot stand tijdens de coronajaren. Reizen mocht niet, Nelson bleef in Nederland en ontdekte dat de Hollandse tradities en gebruiken net zo bijzonder zijn als die van bewoners in verre uithoeken van de wereld.
Op zijn tocht door Nederland deed hij onder andere Volendam, Marken en de Zaanstreek aan. Op de Zaanse Schans fotografeerde hij leden van kostuumgroep De Zaanse Kaper. Zij maken, dragen en bestuderen de Zaanse klederdracht.
Uit dit boek stelde hij de reizende tentoonstelling Ode aan Holland samen, met foto’s van twintig Nederlandse gemeenschappen die hun streek- en klederacht koesteren. Hiermee wil hij de waardevan het Nederlands cultureel erfgoed
benadrukken. „In een wereld waarin we steeds meer op elkaar lijken, mogen we het unieke van deze streekdracht omarmen. Het is iets van ons, wat nergens ter wereld te vinden is”, aldus Nelson.
Opdrachten
De tentoonstelling is te zien tot en met 24 januari 2025. Bezoekers kunnen zelf aan de slag met creatieve textielopdrachten en er worden ook lezingen en workshops gehouden.
Binnenkort start de verkoop voor de signeersessie met bezoek aan de tentoonstelling van 28 september via de website zaansmuseum.nl

Bron: Noordhollands Dagblad Foto Leden van de Zaanse Kaper op de Zaanse Schans. Foto Jimmy Nelson