Opening Tentoonstelling doopjurkjes

Wanneer

zo 30-06-2024    
11:00

Waar

Grote Kerk Oostzaan
Kerkbuurt 12, Oostzaan, 1511 BD, Oostzaan

Evenement type

In het Bartel Jacobszcentrum worden van 28 juni tot 11 oktober doopjurkjes tentoongesteld. Officiële opening zondag 30 juni om 11.00 uur. 
Zo zag een doopjurkje eruit.
Zo zag een doopjurkje eruit. (Foto: Aangeleverd)

Tegenwoordig wordt er niet meer zoveel gedoopt als vroeger. Heel af en toe nog eens. Toch hebben veel mensen prachtige herinneringen aan deze feestelijke gebeurtenis. Niet alleen wegens de religieuze betekenis maar zeker ook wegens de feestelijke doopjurk voor de borelingetjes. Waar zijn die pronkstukken gebleven? Wie heeft ze nog? Ineke Kan en Anke Breur overlegden met elkaar dat het wel heel bijzonder zou zijn om ze tentoon te stellen. En dát gaat gebeuren. 

De beide dames zetten een oproep in het Kerkblad en in deze krant, waarop veertien mensen hebben gereageerd. Zij vinden het leuk om de doopjurk waarin vaak meerdere kinderen gedoopt zijn, beschikbaar te stellen voor deze expositie en zo ontstond er een wel een heel bijzondere tentoonstelling van doopjurkjes voor baby’s. Jurkjes die bijvoorbeeld met de hand en met veel liefde, van een trouwjapon zijn gemaakt, maar ook prachtige jurkjes die van de kringloop zijn. Bijzonder is een jurkje waarop alle namen van de kindjes, die erin gedoopt zijn, geborduurd werden. Hoeveel liefde spreekt hieruit!

Dominee Sjaak Visser heeft een flyer gemaakt waarin hij de betekenis van de doop uitlegt. Er zijn ook mooie gedichten over de doop en vooral worden bij een aantal jurkjes prachtige verhalen verteld en herinneringen opgehaald. Ineke en Ank zijn blij dat deze mooie bijzondere gebeurtenissen in een mensenleven hier te lezen zijn.

Openingstijden BJC: vrijdag 10.00 tot 12.00 uur, zondag 11.00 tot 12.00 uur, iedere derde woensdag van de maand 10.00 tot 12.00 uur.