Veteranendag in Oostzaan: eerbetoon aan oude en nieuwe helden

Wanneer

za 29-06-2024    
10:00

Waar

De KunstGreep
Kerkbuurt 4, Oostzaan, 1511 BD

Evenement type

Roy Runtuwene, Evelien Leguit en Richard Stet.
Roy Runtuwene, Evelien Leguit en Richard Stet. (Foto: Barbara van Wijk)

In Oostzaan wordt deze dag in het klein gevierd, wat landelijk een groot evenement is. Om de waarde van deze ceremonie te benadrukken kunnen nabestaanden van veteranen witte linten in de boom hangen, met daarop de namen van degene die wordt herdacht en geëerd. De boom bij het Veteranenmonument is omgedoopt in ‘Veteranenboom’. Deze linten kunnen besteld worden bij Van der Pol aan de Kerkbuurt, dat kan tot dinsdag 25 juni en de linten kunnen opgehaald worden na donderdag 27 juni. Ze zijn voorzien van uw tekst en één meter lang. Prijs € 5,50 per lint. 

Op zaterdag 29 juni om half tien ontmoeten de veteranen elkaar in de Try-Out en om 10.00 uur wordt de symbolische veteranenvlag gehesen. Dan wandelt het gezelschap naar het monument waarop een mooi nieuw plaatje bevestigd is door Freddy Holwerda van Almetaal Oostzaan, omdat het oude plaatje niet helemaal de juiste betekenis aangaf. Er wordt door Evelien Leguit, Richard Stet en Roy Runtuwene, de comitéleden, een wit bloemstuk gelegd bij het monument, want wit is de kleur van de reinheid en daarmee wordt de zuiverheid aangegeven van de intenties. Een moment van stilte wordt afgesloten met de presentatie van het nieuw aangelegde anjerveldje ter ere van de gevallenen (op de foto nog niet helemaal klaar). Rob Bekebrede brengt een eerbetoon met ‘The Last Post’. 

En dan is er koffie met gebak in de Try-Out en kunnen degenen die dat willen, naar ’s Gravenhage vertrekken om daar nog mooi op tijd de officiële Nationale Veteranendag te kunnen bijwonen. Vanuit de Overheid wordt aangegeven om door het hele land te vlaggen voor Veteranendag. 

Bron: Veteranendag in Oostzaan: eerbetoon aan oude en nieuwe helden | Al het nieuws uit Oostzaan (rodi.nl)