EXPOSITIES

Expositie Schilderskring Poelenburcht

vr 20-07-2018 – wo 03-10-2018  |  10:00 – 20:00 uur  |  Evean Oostergouw, Koningin Julianaweg 10, 1502 DZ Zaandam

In Evean Oostergouw Zaandam is tot woensdag 3 oktober een schilderijenexpositie te bezoeken. In de centrale ruimtes op de begane grond en in de gang op de eerste etage hangen de werken van Schilderskring Poelenburcht

De schilderskring bestaat meer dan dertig jaar. Via de inmiddels gesloten buurthuizen De Vlinder en De Rots zijn ze in De Poelenburcht gekomen. Dat is nu zo ongeveer veertien jaar geleden. De club schildert op de vrijdag van 11.00 tot 13.00 uur. De schilderskring bestaat uit negen leden en kan dus wel wat versterking gebruiken. Het aantal mannen is sinds kort tot het nulpunt gedaald. De leden werken met hun eigen materiaal, meestal aquarel of acrylverf. Ze kunnen echter ook alleen tekenen of met krijt werken. Olieverf mag ook, maar dat gebeurt weinig. De meesten maken een schilderij naar aanleiding van een voorbeeld, wel steeds meer met eigen inbreng. Een aantal mensen werkt helemaal uit het hoofd. Dit levert soms wat abstracte werken op, maar er kan ook een landschap uit voortkomen.
Eens in de zes weken krijgt de schilderskring les van Dora Overmars. Zij werkt met aquarelverf. Dan werken de schilders allemaal aan een bepaald onderwerp. Het kan leuk zijn om te zien hoe iedereen daar zijn eigen draai aan geeft. Behalve een schildersclub is de kring ook een praatclub, waarbij zowel het wereldgebeuren als persoonlijk lief en leed aan bod komen. Het is bovendien een club voor beginners en gevorderden. Het gaat vooral om het plezier dat de leden met elkaar en in het schilderen hebben.
De expositie is tot en met woensdag 3 oktober tussen 10.00 en 20.00 uur te zien. Evean Oostergouw bevindt zich op Kon. Julianaweg 10 in Zaandam.

Theehuis expositie | Josien Geerdink, glasobjecten & Joke Konijn, tekeningen

za 07-07-2018 t/m zo 05-08-2018  |  Theehuis open op zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur  |  Theehuis Beeldentuin Zaandijk, Lagedijk 39, 1544 BB Zaandijk

Sinds 2011 is glas het favoriete materiaal van Josien Geerdink. In haar studio in Zaandam vind je naast een glasoven (een soort keramiekoven maar met een complexe stookcomputer) verschillende machines om glas te zagen, slijpen en polijsten. En heel veel natuurlijke materialen en kilo’s was waarmee zij haar modellen creëert. Van het uiteindelijke model maakt zij een hittebestendige mal om in de glasoven te gebruiken.

Een van haar favoriete technieken is pâte-de-verre. Dit is glas in poeder en korrelvorm die laag voor laag wordt opgebouwd in een mal. Haar speciale toepassing van deze techniek roept verschillende associaties op. De glasobjecten lijken soms helemaal niet van glas en mensen zien het eerst als suikergoed of sneeuw. Dan, als het licht ze raakt, doet de schittering aan ijskristallen denken en komen de subtiele kleuren tot leven.

In het Theehuis laat ze een aantal glasobjecten in deze techniek zien. O.a. werk uit de serie Fuyu. Deze serie is ontstaan uit een grote fascinatie voor het moment van transitie. Van ijzig bevroren naar beweeglijk vloeibaar. De strak gespannen breekbare inertie (winter, fuyu) waar vloeibare levenskracht een weg door zoekt.

Deze expositie wordt omlijst met zomerse tekeningen van Joke Konijn.

 

Expositie Merklappen uit de Collectie Aafke Buurs in het Honig Breethuis

za 16-06-2018 – zo 19-08-2018  |  Openingstijden: donderdag t/m zondag 13:00 – 17:00 uur  |  Honig Breethuis, Lagedijk 80, 1544 BJ Zaandijk

Zaanse merklap uit 1666 met afbeelding van de vijf wijze maagden, 45 x 45,5 cm.  [coll. Aafke Buurs]

Het Honig Breethuis toont van 16 juni t/m 19 augustus zeldzame antieke merklappen uit de collectie Aafke Buurs. De verzameling, die mevrouw Buurs vanaf 1995 samenstelde, omvat rond de driehonderd merk- en borduurlappen. De kleine expositie laat een representatieve afspiegeling zien van deze indrukwekkende privé collectie. Zij geeft een beeld van de specifieke motieven en borduurtechnieken, zoals deze van de 17e t/m de 19e eeuw karakteristiek waren in de Zaanstreek, Noord-Holland, Zeeland en Friesland. Tot de toegepaste technieken behoren, naast de bekende kruis-, ketting- en platsteek, ook het zogeheten wit- en sneewerk. Een enkele Duitse doek van borduurzijde op zijde is toegevoegd aan de expositie, omdat deze bleek te zijn opgespannen op een vel zuurvrij lompenpapier van de firma C & J HONIG.

Begrip in merklap minnende kring

Aafke Buurs is lid van de vereniging “Merkwaardig” voor Liefhebbers van Merklappen.  Van jongs af aan ontwikkelde zij een liefde voor handwerken en textiel, zoals het vervaardigen van poppenkleertjes. Na haar pensioen startte ze met het verzamelen van antieke merklappen, waarvoor zij menige markt en veiling afstruinde en gaandeweg een goede neus ontwikkelde. Daarmee vormt de Collectie Aafke Buurs een begrip in merklap minnende kringen.

Van monogram tot dwaze maagd

Merklappen kwamen oorspronkelijk voort uit het gebruik linnengoed te voorzien van een geborduurd monogram of (huis-)merk. Zo viel het te herkennen als het naar wasserijen werd gebracht of op bleekvelden te drogen gelegd. Gaandeweg gingen meisjes en jonge vrouwen er toe over alfabetten, cijferreeksen en motieven te borduren als oefening in handwerken. Zo bracht Broek in Waterland veel zogenaamde ‘tekstdoeken’ voort, voorzien van namen, leeftijd en jaartal. Naast geometrische figuren, waartoe het regelmatige weefsel zich goed leende, ontstonden er ook gestileerde beeltenissen van mensfiguren, bloemen, bomen, vogels, zeilschepen en bouwwerken ook symbolische voorstellingen van heraldische aard of naar Bijbelse verhalen. Zo werd in de Zaanstreek tijdens Gouden Eeuw onder doopsgezinden het motief populair van de gelijkenis van de wijze en de dwaze maagden uit het Nieuwe Testament.

De collectie Aafke Buurs bevat twee fraaie voorbeelden van merklappen met dit motief, daterend uit 1666 en 1672. Hierop zijn ook andere symbolische voorstellingen te zien, zoals de “Hollandse Tuin” en de “Verspieders van Kanaän”. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens openingsuren van het Honig Breethuis: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op www.honigbreethuis.nl

Tentoonstelling: ‘Verdwenen Zaanstreek. De erfenis van Jan Kruijver’

za 19-05-2018 – zo 12-08-2018  |  Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 11 tot 17 uur, weekend 13 tot 17 uur  |  Molenmuseum , Museumlaan 18, 1541 LP Koog aan de Zaan

Als Frans Mars en Pieter Boorsma de vaders zijn van De Zaansche Molen, dan is de molenmakerszoon Jan Kruijver (1869 – 1950) de grootvader. Onvermoeibaar legde deze huisschilder talloze panden en molens vast vóórdat deze door de slopershamer werden geveld. En dat slopen nam epidemische vormen aan gedurende het lange leven van Kruijver. In navolging van deze pionier stelden ook mensen als Gerrit Mol, Remmet Ouwejan, Buschenhenke en Frans Mars zich ten doel de verdwijnende Zaanstreek in woord en beeld te vangen. De huisschilder Kruijver was in zijn hart vooral kunstschilder, aquarellist, tekenaar en historicus. Voor zijn tekeningen en schilderijen bestond van oudsher veel belangstelling, en de maker gaf ze graag weg. Zijn vriend Frans Mars noemde ze ‘Kruijvertjes’, vanwege de herkenbaarheid en de topografische nauwkeurigheid.

Naast potlood en penseel hanteerde Kruijver ook de pen met vaardige hand. Hij schreef talloze artikelen over de Zaanse geschiedenis in de dagbladen De Zaanlander en De Typhoon. Een bundeling daarvan verscheen in het boek De pelmolens in het Oostzijderveld (1925).

Grote betrokkenheid bij de Zaanse molens spreekt uit het Molenboek van Gesloopte Molens uit 1909. Het is een uniek exemplaar waarin Kruijver gesloopte molens afbeeldde en beschreef. Bij de oprichting in 1925 schonk Kruijver het unieke boek aan De Zaansche Molen. Uiteraard maakt het boekwerk deel uit van de huidige tentoonstelling.

In de overzichtstentoonstelling in het Molenmuseum zijn voor het eerst sinds 70 jaar werken van Kruijver bijeengebracht. De enthousiaste medewerking van molenkenner Ron Couwenhoven was cruciaal bij de totstandkoming van de expositie. Tijdens diens onderzoek doken er maar liefst 150 onbekende werken van Kruijver op. Een aantal ervan is te zien tijdens de tentoonstelling en worden dus voor de eerste keer aan het publiek getoond. Het oeuvre van Kruijver is zo omvangrijk dat Couwenhoven vermoedt dat er nog veel meer werken van hem zullen opduiken. Bij de tentoonstelling verschijnt een prachtig boek over leven en werk van Jan Kruijver; Verdwenen Zaanstreek, De erfenis van Jan Kruijver (€ 24,95)

 

 

Expo Zaans Hout biedt andere kijk op Zaanse klederdracht

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaans Museum presenteert ARTIS-verzamelalbums van Verkade | Vogels in Artis

Zaans Museum, Schansend 7, 1509 AW Zaandam  |  do 20-04-2018 – ma 20-08-2018  |  Dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur

Het Zaans Museum presenteert in 2018 het hele jaar de Verkade-verzamelalbums van ARTIS. In een intieme tentoonstelling zijn de originele dierenaquarellen te zien waarop de albumplaatjes gebaseerd zijn. Aanleiding is het 180-jarig bestaan van de Amsterdamse dierentuin. Tussen 1903 en 1995 gaf Verkade 35 plaatjesalbums uit. Drie albums stonden volledig in het teken van ARTIS en zijn in 2018 afwisselend van elkaar te zien in het Zaans Museum.

Het Zaans Museum toont de originele ARTIS-aquarellen voor het eerst bij elkaar. Per kwartaal wisselt de presentatie en zijn de aquarellen uit een ander album te bezichtigen. Op deze manier staat de intieme ‘Albumafdeling van Verkade’ in het Zaans Museum in 2018 geheel in het teken van ARTIS:

25 januari – 16 april 2018 Dierenleven in Artis (1939);

20 april – 20 augustus 2018 Vogels in Artis (geschreven in 1941, uitgegeven in 1988);

24 augustus – 31 december 2018 Apen en Hoefdieren in Artis (1940).

 

Foto-​expositie ‘Roofvogels en uilen in de Zaanstreek’ in Wormer.

Zorgcirkel Torenerf, Prins van Oranjestraat 1, 1531 GA Wormer  |  t/m eind mei 2018  |  Torenerf is iedere werkdag van maandag t/​m vrijdag geopend voor het publiek van 09.00 tot 16.30 uur.

De foto-​expositie ‘roofvogels en uilen’ van de Vogelbeschermingswacht “Zaanstreek” is vanaf begin januari tot en met eind mei te zien in Zorgcirkel Torenerf, Prins van Oranjestraat 1 te Wormer. Al eerder waren de foto’s te zien in De Poelboerderij. Alle getoonde foto’s zijn gemaakt door leden van de Vogelbeschermingswacht.

havik

 

Expositie van edelstenen, diamant, robijn, saffier, topaas en opaal

Zorgcentrum Pennemes, Bloemgracht, 1502 WB Zaandam | t/m augustus 2018

 

Reproducties van de 25 Zaanse Monetdoeken

Monet Atelier, Westzijde 14 d, 1506 EE Zaandam | Permanente tentoonstelling | Openingstijden donderdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00. Van oktober t/m maart is het atelier geopend van vrijdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur | Het Monet Atelier is gratis toegankelijk.

 

 

Let op: In dit overzicht worden alleen langlopende exposities vermeld. Weekend-exposities vindt u in de dagagenda en onder het tabblad Evenementen.