Weidevogels spotten bij Fort Krommeniedijk

Datum/Tijd
zo 25-02-2024
09:30 - 11:00 uur

Locatie
Fort K'ijk bij Krommeniedijk
Lagendijk 22
1911 MT Uitgeest

Categorieën


De weidevogels zijn weer in het land. We onze gevederde vrienden wil spotten kan dat op de zondag 25 februari en 3 maart ook doen vanaf Fort K’IJK, Lagendijk 22 tussen Krommenie en Uitgeest.
Boswachters van Landschap Noord-Holland verzorgen twee zondagen vanaf Fort K’IJK een speciale weidevogel/grutto kijkochtend. Onze nationale vogel, de grutto strijkt namelijk elk jaar neer in de weilanden rondom het Fort bij Krommeniedijk.
Doordat de weilanden afgelopen periode onder water zijn gezet, inunderen heet dat, komt het voedsel makkelijk beschikbaar. De wormen die in de grond leven komen door het water omhoog en die zijn weer een belangrijke voedselbron voor weidevogels. Niet alleen de grutto profiteert hiervan maar ook andere steltlopers en eenden. In totaal wel 40 verschillende vogelsoorten. Zij verzamelen zich met vele honderden op de weilanden rond het fort. Een prachtig gezicht en met een beetje geluk schuift een slechtvalk of een andere roofvogel aan. In 2023 hebben boswachters Chris en Hans van Landschap Noord-Holland een podcast opgenomen met de titel “Zo leer je snel 10 weidevogels kennen”. Een prachtige voorbereiding van de kijkochtend. Zie daarvoor:
https://www.landschapnoordholland.nl/weidevogelpodcast

Neem vooral een verrekijker mee om er nog meer van te genieten. De kijkochtend duurt van
9.30 tot 11.00 uur. Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl