Theatrale opening van de expositie Stips & Stips

Datum/Tijd
zo 10-03-2024
12:00 - 17:00 uur

Locatie
Artzaanstad Kunstuitleen- Galerie
Grote Hulzen 11
1505 RH Zaandam

Categorieën


Kunstenaar Wouter Stips geeft stokje over en exposeert voor het eerst samen met zijn zoon

In een unieke samenwerking, gepresenteerd door Artzaanstad, delen vader en zoon Stips hun artistieke passie in de duo-expositie “Stips & Stips” van 9 maart tot en met 14 april. De tentoonstelling belicht het artistieke DNA van de welbekende kunstenaar Wouter Stips en zijn zoon Julian Stips, een getalenteerde illustrator en modeltekenaar. Hoewel hun talenten gelijkenissen vertonen, zijn het juist de verschillen die deze expositie zo intrigerend maken. De 80ste verjaardag van Wouter fungeert als een symbolische overdracht van creativiteit aan zijn zoon Julian, die zijn eigen kunstenaarsreis begint.

80 jaar oud, maar nog volop in de belangstelling

Ondanks zijn leeftijd blijft Wouter Stips een inspiratiebron en wordt hij gevraagd voor prestigieuze projecten. Onlangs heeft hij in opdracht van architectenbureau Van Velsen gewerkt aan een ambitieus project in Rotterdam: een multifunctioneel complex aan de Laan Op Zuid, Kop van Zuid, een dynamisch gebied van de stad. Het project omvat een zwembad, drie sporthallen en een woontoren, verrijkt met een subtiel maar indrukwekkend lijnenspel ontworpen door Wouter zelf. Het gebouw wordt naar verwachting eind maart/april 2024 opgeleverd.

Zonen over hun vaders

Wouter: “Familie krijg je. Ik kreeg een lieve moeder en een ongelukkige vader. Hij deed z’n best, maar het leven lukte niet erg. Hij had een ‘aap’ in z’n hoofd, mijn vader was manisch depressief. Mijn moeder voelde zich machteloos, ze kon hem niet helpen. Uiteindelijk heeft hij dat monster gedood en zichzelf bevrijd. Dat is niet gemakkelijk geweest. Ik heb het hem kwalijk genomen, tot ik begreep dat hij werd geleefd door de sombere gedachten die dat monster voedden. Dat alles heeft, deels onbewust, effect gehad op mijn werk.”

Julian: “Aan gebrek aan warmte of een vaderfiguur zal het bij mij nooit liggen. Tijdens mijn studie Mode in Arnhem waren de woorden ‘mooi’ en ‘leuk’ verboden als het over het analyseren van mijn werk ging. Wouter hield voet bij stuk: ‘Als doel hebben de wereld ‘ mooier’ en ‘leuker’ te maken en je laten leiden door intuïtie is prima!’. Die woorden hebben zich in mij genesteld.”

Multidisciplinair kunstenaar Wouter Stips: Schrijver, dichter, schilder, beeldhouwer en componist

Wouter Stips heeft een indrukwekkende carrière, gekenmerkt door zijn veelzijdige talent en zijn betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties. Van zijn creatieve bijdrage aan de realisatie van 100 bibliotheken voor kansarme kinderen in Indonesië, tot de grote solo-expositie in het gerenommeerde Singer Museum in Laren (spectaculair geopend met de medewerking van het Scapino Ballet, het Concertgebouworkest en bekende persoonlijkheden zoals Lenette van Dongen en Robert Jan Stips). Daarnaast heeft Wouter meer dan tien boeken geschreven en geïllustreerd, evenals meer dan 80 verschillende series grafiek uitgebracht.

Julian Stips: Een nieuwe stem in de kunstwereld

Als opkomend kunstenaar volgt Julian Stips in de voetsporen van zijn vader met een eigenzinnige benadering van kunst en creativiteit. Met succesvolle exposities in Amsterdam en opdrachten voor vooraanstaande instellingen zoals het Tilburgs Textielmuseum, laat Julian zien dat hij klaar is om zijn eigen stempel te drukken op de kunstwereld.

Theatrale opening op zondag 10 maart met acteur Rob van de Meeberg

Artzaanstad nodigt het publiek en de pers uit voor de officiële opening van de expositie Stips & Stips op zondag 10 maart, met o.a. acteur Rob van de Meeberg, die voor deze gelegenheid (weer) in de huid van Johnny Jordaan kruipt, en het thema ‘Vader en Zoon’ bezingt. De expositie is te bezoeken vanaf 9 maart tot en met 14 april.