Roots aan de Zaan | Lorcan Mathúna, Martin Tourish & Daire Bracken

Datum/Tijd
za 20-04-2024
20:00 uur

Locatie
FluXus Muziekschool Pasveerzaal
Westzijde 148
1506 EK Zaandam

Categorieën


Roots aan de Zaan folk concert - MacMathuna

Zaterdag 20 april 2024, 20:00 u

Locatie: Pasveerzaal, zaal open 19:30 u

Toegang

Standaardprijs € 18,00
Jongeren (tot 18 jaar) € 9,00
Donateursprijs € 12,00

Drie maanden na Dervish gaan we andermaal naar het hart van Ierland, met het Trio Lorcán Mac Mathúna. Ze speelden al eerder bij Roots aan de Zaan, in december 2018Martin Tourish is de accordeonvirtuoos die met name bekend is als lid van Altan, dat reeds tweemaal bij ons op het podium stond. Violist Daire Bracken was ooit lid van Danú en speelde met de grootste namen, van Liam Clancy tot Niamh Parsons.

De voorman is vocalist Lorcán Mac Mathúna, en om zijn werk te beschrijven halen we even een artikel aan dat Marius Roeting voor New Folk Sounds schreef:

Op en top Iers met die nasale naklank, bijna fluisterend en toch zo krachtig. Herkenbaar in de dictie, de ‘uitspraak’, ook in het Gaelic. Mac Mathúna zou een sean-nos (solo) zanger kunnen zijn, waar je uren naar kan luisteren. Gekluisterd alsof je naar een oude verhalenverteller luistert. En dat doe je in feite. Mac Mathúna heeft diezelfde betovering, diezelfde grandeur, hetzelfde hypnotiserende. En dan is er de muziek die hij maakt. Altijd vol overtuiging, hartstocht, diepgang, kennis, vernieuwend op het oude gebaseerd, maar voortschrijdend, niet conserverend en toch de traditie gerespecteerd hoog houdend.

Verder schreef Roeting over Daire Bracken’s vioolspel: “Soms flitst hij over de snaren in duivels snelle, korte noten, maar met de volle akkoorden en polyfone tonen, schept hij een rijke, gedreven en krachtige achtergrond“.

Dus de heren van trio Lorcán Mac Mathúna maken muziek die niet de standaard Keltische deunen behelst, maar veel verder teruggaat in de geschiedenis. Deze muziek is gebaseerd op de ritmepatronen van de taal. De taal, in tekst of poëzie, die snelheid en cadans bepaalt.

Het eerdere concert in Zaandam (2018) had een unieke, hypnotische kwaliteit – op en top Iers, maar zeker niet enkel van het soort dat over het algemeen wordt geassocieerd met “Iers traditioneel”.