Protestmars tegen de oorlog in Oekraïene

Datum/Tijd
za 24-02-2024
17:00 - 18:00 uur

Locatie
Gemeentehuis Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam

Categorieën


Op zaterdag 24 februari organiseert Postrygan, net als vorig jaar, een protestmars tegen de oorlog. Die begint om 17 uur voor het stadhuis in Zaandam, waarbij burgemeester Jan Hamming het openingswoord doet. De mars is bedoeld om stil te staan bij de slachtoffers, als statement  tegen de Russische invasie en om dankbaarheid te tonen aan de steun vanuit Nederland. Thijs Reuten, lid van het Europees Parlement en Mariia  Bezdieniezhna, van de Oekraïense ambassade,  zullen ook aanwezig zijn bij de protestmars.

„Voor de slachtoffers zullen we een minuut stilte houden. Daarna lopen we met een grote Oekraïense vlag naar de Sofa Vyshyvanka (social sofa), die ons thuisland symboliseert. Daar zullen  verschillende mensen vertellen over wat ze zijn kwijtgeraakt door de oorlog, genaamd ’we are not sensitive content’. Dat verwijst naar dat veel media onze verhalen censureren. De inhoud loopt heel erg uiteen, veel mensen hebben dierbaren verloren, maar ook hun huis, baan, toekomst of kindertijd.”

De oorlog duurt nog altijd voort, tot groot verdriet van de Oekraïense gemeenschap. „We zijn moe, heel moe. Maar we moeten doorgaan met het verdedigen van ons land. We moeten ons laten horen, want we zijn hier nog steeds en hebben hulp nodig. Als we niets laten horen, waarom zouden anderen ons dan nog helpen? Dan wordt het vergeten. Voor veel Oekraïners was de Russische invasie de engste dag van hun leven, dit is een gedeeld trauma.”

De tocht wordt vervolgd bij de Rozengracht 6-8, waar de fototentoonstelling ’stolen life’ is te zien. Die staat in het teken van de schade die de Russische invasie heeft veroorzaakt, zoals verwoeste gebouwen. Tot slot treedt het koor Makívka op. Om 18 uur is de wandeling afgelopen.

Bron: NHD