Presentatie STROOM, De Zaan in beweging

Datum/Tijd
wo 27-03-2024
20:00 - 21:00 uur

Locatie
Het Weefhuis
Lagedijk 39
1544 BB Zaandijk

Categorieën


€ 10,00

Reserveren verplicht 

Lezing

De Zaanstreek is het oudste industriegebied van Europa. Aan de oevers van de rivier de Zaan, de levensader van de streek, trekt de kenmerkende industrie zich de laatste jaren steeds meer terug. Leegstaande fabrieken worden gesloopt of krijgen nieuwe bestemmingen, met andere bewoners of gebruikers. Veel industriegebieden in Nederland maken zo’n grote ruimtelijke en sociale transitie door, maar nergens is die verandering zo goed zichtbaar als langs de Zaan. Uniek aan de Zaanstreek is dat lang niet alle bedrijvigheid verdwijnt, waardoor hier een bijzondere mix ontstaat van wonen en werken.

De tentoonstelling en het boek
Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard zijn nieuwe inwoners van de Zaanstreek. Zij legden het kantelpunt vast waarop de streek zich nu bevindt. 

‘Toen David en ik hier ongeveer tegelijk kwamen wonen, verbaasden we ons ontzettend over de manier waarop de mens en het mensenwerk samenkomen. Het contrast tussen de oprukkende woningbouw en de nog altijd aanwezige industrie vroeg erom vastgelegd te worden.
Bert Verhoeff

In het boek met 125 nieuwe werken tonen beide fotografen een spannend tijdsbeeld van een streek in ontwikkeling. Sociale woningbouw naast torenhoge silo’s, badpakken rondom oude voedselfabrieken, recreatievaart tussen meterslange platbodems. Daarnaast portretteerden ze oude en nieuwe bewoners van de streek. 

Bezoek onze tentoonstelling Stroom. De Zaan in beweging in het Zaans Museum (i.s.m. David Galjaard).

Het programma duurt tot ca. 21.00 uur. Voor liefhebbers is er de mogelijkheid tot napraten onder genot van een drankje.