Passieconcert van Vocaal Ensemble Intermezzo

Datum/Tijd
zo 24-03-2024
15:00 uur

Locatie
Kogerkerk
Kerkstraat 14
1541 HA Koog aan de Zaan

Categorieën


Graag nodigen wij u uit voor het Passieconcert van Vocaal Ensemble Intermezzo, met medewerking van de solisten sopraan Alice Gort-Switynk, countertenor David Cohen, tenor Erik Janse en bas Moritz Johannes Kellner, van organist Bas Westerhof en van het Ensemble Strijklicht onder aanvoering van Frank Rutgers. De algehele leiding is in handen van Frank Hilberink.

Het concert wordt gehouden op zondag 24 maart 2024 om 15.00 uur in de Kogerkerk, Kerkstraat 14 te Koog aan de Zaan. De kerk gaat open om 14.30 uur.

Op het programma staan het bijzondere en zelden uitgevoerde Stabat Mater van Antonio Bononcini, de Mis in G, D 167 van Franz Schubert (1797-1828) en het O Crux Ave van Rihards Dubra (1964).

Antonio Bononcini (1677-1726) was de jongere broer van Giovanni Bononcini, die een gevierd operacomponist was en Händels rivaal in Londen. Antonio vestigde zich als maestro di cappella in Modena en kreeg een plaatsje in de muziekgeschiedenis door zijn Stabat Mater voor solisten, koor en strijkinstrumenten. Door musicologen wordt dit werk sinds enige decennia in één adem genoemd met het Stabat Mater van Pergolesi.
In het Stabat Mater bereikt Antonio Bononcini een expressieve zuiverheid van diepmenselijke gevoelens van de treurende Moeder Maria bij het kruis van haar zoon Jezus. De polyfonie (meerstemmigheid) is sterk maar nooit overweldigend, de melodische lijnen hebben een krachtige eenvoud en sereniteit; het ademt devotie en oprechtheid uit. Een bijzonder werk.

De Mis in G-groot, D 167, van Franz Schubert, ook wel bekend als de ‘Missa brevis’ (korte mis) of de ‘Gasteiner Messe’ is een van de zes voltooide missen van Franz Schubert en wordt beschouwd als een van zijn meest toegankelijke werken. Het werd gecomponeerd in 1815 toen Schubert slechts 17 jaar oud was en was oorspronkelijk geschreven voor een klein ensemble van stemmen en strijkers. Later voegde Schubert zelf partijen voor trompetten en pauken toe, en na zijn dood voegde zijn broer Ferdinand hobo’s en fagotten toe.
Deze mis staat bekend om zijn schoonheid, eenvoud en melodieuze karakter. Het is een relatief kort stuk van ongeveer 25 minuten, en is onderverdeeld in vijf delen:
Kyrie: een korte en vredige beweging.
Gloria: meer jubelend en feestelijk.
Credo: een langere en complexere beweging.
Sanctus: statig, kort en plechtig. Het Hosanna is kort maar zeer virtuoos.
Benedictus: romantisch.
Agnus Dei: een vredige en reflecterende beweging die de mis afsluit.  

O Crux Ave is een hedendaagse compositie van de Letse componist Rihards Dubra (geboren in 1964).
Het werk is gecomponeerd in 2007 en is gebaseerd op de Latijnse hymne ‘O crux ave, spes unica’ (Gegroet o kruis, onze enige hoop).
De hymne dateert uit de 14e eeuw en wordt toegeschreven aan Theodoricus de Campo en bezingt het kruis van Christus als symbool van hoop en verlossing. Dubra heeft de tekst licht bewerkt en verkort voor zijn compositie.
O Crux Ave is geschreven voor a capella koor (meestal vierstemmig). Het werk combineert elementen van oude en nieuwe muziek op een eigentijdse manier. De muziek is expressief, emotioneel met een zekere mystieke sfeer. De stijl van het werk kan worden omschreven als modern klassiek met invloeden van polyfonie en minimalisme.

Wij houden in principe de toegangsprijzen laag, zodat zoveel mogelijk mensen onze concerten kunnen bezoeken. En na ieder concert is er gelegenheid om, onder het genot van een drankje, met elkaar te spreken.

Bij reservering en betaling vooraf is de toegangsprijs € 12,50, inclusief programmaboekje.
U kunt kaarten reserveren via reserveren@veintermezzo.nl of via tel.nr. 06 23 70 51 53, met overmaking van het verschuldigde bedrag op IBAN NL25 INGB 0004 0499 99, onder vermelding van het aantal. Bij de ingang van de kerk ligt het programmaboekje dan voor u klaar.
Aan de zaal is de prijs € 15,00. Jongeren tot en met 18 jaar mogen gratis naar binnen.

Wij hopen u op 24 maart a.s. te mogen begroeten. U bent van harte welkom.