Opening ‘5 jaar ZaanPride’

Datum/Tijd
vr 31-05-2024
13:00 uur

Locatie
Gemeentehuis Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam

Categorieën


Officiële opening 5 jaar ZaanPride door wethouder Gerard Slegers

Op vrijdag 31 mei om 13:00 uur wordt de Zaanse Regenboogvlag gehesen op het stadhuis Zaanstad als startsein en officiële opening van de Zaanse Regenboogweek/5 jaar ZaanPride.

Wethouder Gerard Slegers zal de vlag hijsen samen met vertegenwoordigers van De Zaanse Regenboog.

 Ook op Zaanse scholen, openbare gebouwen, ondernemers en bij Zaankanters thuis gaat de Regenboogvlag in top.

Na het hijsen van de vlag vindt er aansluitend in de raadzaal van Gemeente Zaanstad een divers openingsprogramma plaats.

Dit begint om 13.30 uur met de opening door Frank Vos. De presentatie is in handen van Rosanne Kolvers, secretaris van stichting De Zaanse Regenboog.

Het gevarieerde programma bestaat uit  o.a. Ingeborg Oderwald met een tekst over homofobe bedreigingen. De film “De Beslissing” van filmmaker Wahid Sanouji. De première van de film ‘De Zaanse Regenboog’ van Jasmine de Vries. Een terugblik op “Potsierlijk” door Agatha Hooijschuur (pottencabaret uit de jaren 70/80). Het ZaanPride lied door Rosanne Kolvers en Geert Rijken. Een burlesque act door Rosie Delovely. De Intersekse Verklaring van de NNID (Nederlandse Organisatie voor Seksediversiteit). De opening van de expositie LEGO Pride door de brickmasters en de prijsuitreiking van de LEGO bouwwedstrijd door burgemeester Jan Hamming en meer.

De expositie LegoPride 2024 met het thema 5 jaar ZaanPride en 50 jaar Zaanstad, zal rond 15.45 uur door de brickmasters Astrid Berk, Oscar Bodelier en Jan van Run – Kvist geopend worden in de publiekshal. Tot slot is er tijd om na te praten bij de borrel.

Deze middag wordt georganiseerd door Stichting De Zaanse Regenboog, Discriminatiezaken.nl Zaanstreek Waterland en het Gemeentearchief Zaanstad en is voor iedereen toegankelijk.