Nederfolk met Kees van der Poel & Vrienden

Datum/Tijd
vr 09-02-2024
20:00 uur

Locatie
FluXus Muziekschool Pasveerzaal
Westzijde 148
1506 EK Zaandam

Categorieën


Roots aan de Zaan concert - Kees van der Poel & vrienden

Vrijdag 9 februari 2024, 20:00 u

Locatie: Pasveerzaal, zaal open 19:30 u

Toegang

Standaardprijs € 15,00
Jongeren (tot 18 jaar) € 7,50
Donateursprijs € 10,00

Kees van der Poel was ooit gitarist/multi-instrumentalist in de voor de Nederfolk belangrijke groepen Wolverlei en Wargaren uit de jaren ’70. Deze twee folkgroepen waren leidend in de revival van Nederlandstalige akoestische folk. Bijzonder mooie liedjes als Langgewenste Dag en De Ruiter Langs De Straat zijn veel liefhebbers nog bijgebleven. Bijzonder voor die tijd was ook de mooie creatieve instrumentale begeleiding.

Kees bracht onlangs een solo-abum uit: Dreamguitar, met vrienden als Janos Koolen, Gilles Rullmann, Carel Kraayenhof, Frédérique Spigt en Co Vergouwen. Een CD die een uitstekende recensie kreeg van New Folk Sounds: “zijn toon is kraakhelder, warm, zuiver, vol emotie, zo ontroerend. Het lijkt alsof de veteraan de snaren niet plukt, trekt of wrijft, maar met zijden touch aanraakt, waarbij toch een krachtige, volle toon ontstaat”.

Kees brengt met muzikale vrienden bij Roots aan de Zaan een programma van en een ode aan Nederfolk uit die periode, maar komt ook met nieuwer materiaal waaronder van Kees’ recente CD, maar ook uit het programma Vluchtgoud van de Friese zangeres/actrice Margje Wittermans, waarvoor Kees gedichten van Slauerhoff op muziek zette. Eveneens: muziek van de duo-CD van Janos Koolen en Gilles Rullman, en er wordt ook nog geplukt uit het repertoire van de overleden Bert Aalbers (Crackerhash). Maar Kees speelde ook een blauwe maandag trekzak met de vader der Nederfolk-trekzakkers Frans Tromp, in de tijd van de Eerste Utrechtse Trekzak Sociëteit. 

De muzikanten die definitief hebben toegezegd zijn Margje WittermansJanos KoolenFrans Tromp en Gilles Rullmann. Maar het is zeker niet uitgesloten dat er meer vrienden uit Kees’ zijn rijke folkmuziekleven meedoen. 
Wordt derhalve vervolgd.

Dit is een coproductie van Roots aan de Zaan met Medimuse.