Lezing over het honderdjarig bestaan van JS COCOA (Het Zwarte Kalf)

Datum/Tijd
ma 29-01-2024
14:00 - 16:00 uur

Locatie
Buurtcentrum De Bovenkruier
Drielse Wetering 49
1509 KP Zaandam

Categorieën


‘Die stinkfabriek? Daar ga ik echt niet werken.’ Toon Nugter ging eind december met pensioen, nadat hij meer dan 40 jaar in deze fabriek heeft gewerkt. In de laatste jaren heeft hij zich onder andere bezig gehouden met de honderdjarige geschiedenis van het bedrijf. Toon woont sinds 1961 met zijn familie op twee minuten lopen van het fabriekscomplex. Hij struinde in zijn jonge jaren al op het terrein op zoek naar bruikbare spullen. Toen hij een aanbod kreeg om daar te gaan werken, nam hij dat met beide handen aan. En nu nog omschrijft hij JS COCOA als zij tweede thuis. Toon vertelt zijn eigen verhaal, maar is ook diep in de COCOA-historie gedoken. En zo wordt het verhaal compleet met hoogte- en dieptepunten. En het hele verhaal van die ene cacaoboon Ghana gaat leven  wanneer je het boek leest.

Op maandag 29 januari vertelt Toon Nugter zijn verhaal voor onze leden en andere belangstellenden (we rekenen natuurlijk ook op de ‘Kalvers’) in het Historisch Café. Volg het verhaal van de cacaoboon door de ogen van Toon, zijn bazen en zijn collega’s.

Over deze geschiedenis is ook een prachtig boek: ‘100 jaar Cacaoverwerking aan de Poel’  verschenen. Uiteraard is dat deze middag te koop!

Het Historisch Café is maandag 29 januari van 14.00 tot 16.00 uur in het buurtcentrum De Bovenkruier, Drielse Wetering 49 in Zaandam-Kalf. Inloop vanaf 13.30 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Wie is Toon Nugter

Toon Nugter werkte meer dan veertig jaar in de fabriek. Daarnaast is hij de schrijver van een verschillende historische boeken en verhalen. De honderdjarige  historie van JS COCOA is  een van de voorbeelden van de cacaoproductie binnen de grenzen van de Zaanstreek en omgeving, waarin jarenlang duizenden werknemers hun brood verdienden.