Lezing Monet en Japan

Datum/Tijd
zo 02-06-2024
11:00 - 12:00 uur

Locatie
Zaans Museum
Schansend 7
1509 AW Zaandam

Categorieën


Het schilderij De Voorzaan en de Westerhem van Claude Monet is weer terug in het Zaans Museum! Samen met 60 andere schilderijen was het werk te zien tijdens twee tentoonstellingen in Japan. In zijn lezing gaat Zaans Museum conservator Henk Heijnen dieper in op de relatie tussen de Zaanse schilderijen van Monet en de Japanse prentkunst.

Net als veel van zijn tijdgenoten verzamelde Monet Japanse prenten. De ogenschijnlijke eenvoud, het ontbreken van een grootse gebeurtenis en de afwezigheid van lineair perspectief spraken hem aan. Die Japanse weergave van het vlietende leven maakte Monet duidelijk hoe het veranderende licht bepalend is voor het schilderen. We zien dat terug in zijn Zaanse schilderijen. Het is een van de redenen waarom hij van Zaandam zei dat hij er een leven lang kon schilderen.

Henk Heijnen studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en zijn interesse omvat zowel hedendaagse als oudere kunst. In het bijzonder houdt hij zich bezig met het erfgoed en de beeldende kunst in de Zaanstreek. Heijnen is zowel conservator in het Zaans Museum als het Molenmuseum.

Praktische info:
Wanneer: zondag 2 juni 2024, inloop om 10.45 uur, lezing 11 – 12 uur

Locatie: Verkadezaal, Zaans Museum

Spreker: Henk Heijnen, conservator Zaans Museum

Kosten: €16,50 inclusief koffie/thee en museumbezoek | museumkaart €5