KIVA – The Call of the Wisdom Keepers met nagesprek

Datum/Tijd
di 28-05-2024
20:00 uur

Locatie
Filmtheater De Fabriek
Jan Sijbrandsteeg 12
1502 BA Zaandam

Categorieën


De gehele maand mei exposeert filmmaker Marijke Kodden in Café Fabriek met de fototentoonstelling KIVA – The Call of the Wisdom Keepers. Op 28 mei vertonen we eenmalig de bijbehorende en gelijknamige documentaire. Na de film volgt een nawoord van filmmaker Marijke Kodden zelf en Wisdom Keeper Carola Esparza uit Chili en gaan zij beiden in gesprek met het publiek.

In 1968 kreeg medicijnman Raymundo Tigre Perez (Mexico/VS) een visioen. Hij zag inheemse Wisdom Keepers van over de hele wereld verenigd in een cirkelvormige kuil – met een vuur in het hart – een ceremonie uitvoeren. Een spirituele ceremonie voor de aarde, voor vrede en welzijn van alle levende wezens. Pas later ontdekte hij dat dit een KIVA was, een eeuwenoude ceremonie die 3000 jaar geleden al door de Anasazi werd gehouden. Honderden inheemse Wisdom Keepers beantwoordden zijn oproep en deze KIVA-ceremonies vinden al meer dan 30 jaar over de hele wereld plaats. De KIVA-ceremonie is een collectieve oproep vanuit de gehele inheemse bevolking: zij hebben het contact met de natuur nooit verloren en kunnen ons met hun eeuwenoude wijsheid ons handvaten aanreiken naar een meer verbonden en duurzame manier van leven! De kijker wordt uitgenodigd om na te denken over hoe we onze relatie met de aarde kunnen herstellen. ‘De aarde huilt en roept haar kinderen naar huis!’

Marijke Kodden kreeg – als een van de eerste en weinigen – toestemming om te filmen bij de unieke KIVA-ceremonies in Nederland in 2018. Ze reisde daarna naar de KIVA-ceremonies in Mexico, India, terug naar KIVA Holland in 2019 en als laatste de KIVA ceremonie in Duitsland in 2021. Vele Wisdom Keepers werden geïnterviewd en samen met beste vriendin Rakinah Buttner en Jaap Verhoeven (die zij in 2021 bij het project betrokken), creeerden zij een hoopvolle documentaire, die ons laat zien hoe we onze relatie met de aarde én elkaar kunnen herstellen!

PROGRAMMA:
20.00 – 20.55 uur – Filmvertoning KIVA The Call of the Wisdom Keepers
20.55 – 21.10 uur – Nawoord filmmaker Marijke Kodden
21.10 – 21.30 uur – Wisdom sharing door Wisdom Keeper Carola Esparza (Chili)
21.30 – 21.45 uur  – Q & A Carola en Marijke met publiek

Gesproken taal: divers
Genre: documentaire
Speelduur: 120 min
Cast:

https://www.de-fabriek.nl/films/1617-kiva+the+call+of+the+wisdom+keepers+met+nagesprek.html