Het Orakel, een theatraal ritueel

Datum/Tijd
vr 16-02-2024
20:00 uur

Locatie
Vermaning Krommenie
Noorderhoofdstraat 46
1561 AV Krommenie

Categorieën


Het Orakel, een theatraal ritueel; 22 gedichten, 1 kruisweg met 14 staties, en een mens op zoek naar een god in zichzelf.

Het Orakel laat een onvermijdelijke en actuele dialoog zien, op de kruisweg tussen vergankelijkheid en eeuwigheid.

Dat God dood is zal u niet zijn ontgaan. Nietzsche voorspelde het ruim honderd jaar geleden al en de leegstaande kerken bevestigen zijn gelijk: God is dood. En onze enige werkelijkheid is nu de vergankelijke, materiële wereld, waarin alles even maakbaar als breekbaar is. Een wereld waarin het verlangen naar macht alles overheerst, en waarin de mens vervreemd is van zichzelf en van de natuur. En die mens is angstig, onzeker en eenzaam.

Want op de vraag naar het waarom: waarom dit lot, dit leed, deze pijn, komt geen antwoord meer. Zoekend naar houvast en doel wil de mens ontsnappen aan het ongrijpbare mysterie. En zo verrijst een nieuwe god, naar eigen evenbeeld.

En als dan niets nog zeker is, rest ons enkel de zekerheid van het niets.

Het Orakel is een hedendaags passiespel. Het combineert de Via Crucis van Liszt met ‘groet god’, een dialoog tussen mens en god van Eva Gerlach en Sasja Janssen. Met digitale stemvervorming zingt de solist de complete koorpartij, en zoekt daarin de stem van god.  

De Via Crucis is een werk van grote verstilling. En onlosmakelijk verbonden met het goddelijke. De 14 staties van deze kruisweg, momenten uit de lijdensweg van Jezus, worden tot de essentie teruggebracht. Hymnen en op Bach geïnspireerde koralen worden gecombineerd met unisono zang, waarbij de grenzen van de gangbare tonaliteit worden opgezocht. 

Bescheidenheid is hier een eerste voorwaarde, want de boodschap is belangrijker dan de boodschapper.

Meer informatie: Het Orakel – LEKS compagnie – muziektheater

Credits:

Spel, zang, harp (opname): Ekaterina Levental

Tekst: Eva Gerlach en Sasja Janssen – ‘groet god’

Muziek: Franz Liszt – Via Crucis, (bewerking: LEKS Compagnie)

Concept, vormgeving en regie: Chris Koolmees

Duur: 70 minuten.