Expositie Het Fortuin | De tragische geschiedenis van een papiermolen

Datum/Tijd
vr 22-12-2023 - zo 28-04-2024
12:00 - 17:00 uur

Locatie
Molenmuseum
Kalverringdijk 30
1509 BT Zaandam

Categorieën


In het Molenmuseum op de Zaanse Schans is momenteel een kleine maar interessante expositie te zien over papiermolen Het Fortuin. Deze molen stond in Zaandijk aan het Guispad, even ten noorden van de huidige rotonde bij het politiebureau. Het onfortuinlijke Fortuin verbrandde echter in 1894.

Sinds 1720 werd er in molen Het Fortuin wit papier gemaakt. Het behoorde tot het beste papier ter wereld dat internationaal befaamd werd. In 1837 besloot de firma Van Gelder Schouten om de fabricage te mechaniseren. Er werden stoomketels en een papiermachine aangeschaft. En daarna ging alles mis. Toch werd hier de kiem gelegd voor het succes van het latere papierconcern Van Gelder en Zonen.

De expositie over de tragische geschiedenis van papiermolen Het Fortuin werd afgelopen vrijdag 12 januari officieel geopend, waarbij de Zaanse Stadsdichter Reinier Fosch een opmerkelijke bijdrage leverde. Zijn gedicht werd door de aanwezigen pas goed begrepen nadat museumconservator Henk Heijnen het intrigerende verhaal over Het Fortuin had verteld.

De expositie ‘Het Fortuin’ is te zien in het Molenmuseum, Kalverringdijk 30, Zaanse Schans, Zaandam. Het museum is dagelijks geopend van 12.00 tot 17.00 uur.