Opening Expositie BAM1541 | De Zaanse Connectie

Datum/Tijd
vr 12-01-2024
17:30 - 20:00 uur

Locatie
Artzaanstad Kunstuitleen- Galerie
Grote Hulzen 11
1505 RH Zaandam

Categorieën


Artzaanstad presenteert in het kader van ‘De Zaanse Connectie’ de tentoonstelling BAM 1541. BAM staat voor Brian Elstak, Aron Kroes en Mounir Raji, drie kunstenaars geboren en getogen in hetzelfde kleine stukje Zaanstreek: Koog aan de Zaan, ofwel postcode 1541.

Vier cijfers, drie kunstenaars
Is het toeval, of gaf de cijfercombinatie in het adres van hun ouderlijk huis misschien wel toegang tot een geheime inspiratiebron? Brian, Aron en Mounir, opgegroeid in hetzelfde postcodegebied, hebben alle drie succesvolle carrières in de kunst: als beeldend kunstenaar, als schilder en als fotograaf. De tentoonstelling BAM 1541 brengt hun totaal verschillende stijlen bij elkaar.

De Zaanse Connectie
‘De Zaanse Connectie’ is de jaarlijkse expositie bij Artzaanstad voor kunstenaars van Zaanse bodem. Tijdens deze editie, getiteld BAM 1541, vinden Brian, Aron en Mounir elk op hun eigen manier een weg terug naar huis. Een tentoonstelling van hun volwassen kunstenaarschap, op de plek waar het allemaal begon. Deze editie is bovendien een bijzondere: Artzaanstad viert in 2024 haar 50-jarige bestaan. BAM 1541 luidt dit lustrumjaar feestelijk in van 13 januari t/m 25 februari 2024.

Brian Elstak (1980) tekent, schildert, illustreert en maakt kinderboeken. De hiphopcultuur noemt hij zijn leerschool: als verhalenverteller met een sterke do it yourself-mentaliteit bouwt hij moeiteloos bruggen tussen allerlei disciplines. Altijd met veel kleur, altijd dicht op de huid van de tijd. Vanuit zijn kunstenaarscollectief LFMC werk hij veel samen met andere creatieven.

Brian gaf les op de Gerrit Rietveld Academie, zat in de selectiecommissie van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en won met zijn werk verschillende prijzen. Zijn kinderboeken ‘TORI en Lennox en de gouden sikkel’ werden bekroond met een Zilveren Penseel, in 2022 won hij een Zilveren Lamp met zijn expositie ‘L.O.B.I. ARCADE’ en in datzelfde jaar was zijn werk te zien in de Documenta in Kassel. In 2023 ontving hij de prestigieuze Amsterdamprijs voor de Kunst. Voor BAM 1541 selecteert Brian werk dat bij zijn jongere ik zeker weten een vuurtje had aangewakkerd.

Aron Kroes(1987) maakt voornamelijk schilderkunst, waarbij hij graag balanceert tussen het figuratieve en abstracte. Wie voor zijn werk staat, herkent meteen de basisvormen van een portret. En toch: door zijn intuïtieve benadering, expressieve vormen en verchroomde kleurenpalet is de interpretatie vrij. Hierdoor is elk portret voor de kijker niet alleen een raam naar een nieuwe wereld, maar ook een spiegel.

Bij BAM 1541 is een serie van deze ‘conceptuele zelfportretten’ te bewonderen, zoals hij ze zelf beschrijft. De schilderwerken hebben vaak een chaotisch karakter, waarbij soms onverwachte schoonheid opduikt. Een gevoel van herkenning. Of een vage herinnering. Met metallic kleurgebruik en synthetische spuitverf zoekt hij de confrontatie op met reflectie – zowel figuurlijk als letterlijk. Dit indrukwekkende lichtspel heeft duidelijke invloeden van graffiti en streetart. Deze erfenis uit zijn jonge jaren past Aron met liefde en trots toe in zijn huidige werk.

Fotograaf Mounir Raji (1982) staat bekend om zijn dromerige fotoseries met warme, rustgevende beelden en zachte kleuren. Naast zijn commerciële werk voor merken als Nike, G-Star en Adidas, gaat hij regelmatig met zijn camera op pad om persoonlijke of maatschappelijke thema’s te verkennen.
Zijn fotoserie ‘Yallah’ (2020), geschoten vanaf het dak van zijn ouders, richt zich op het fascinerende motorfietsverkeer door Marrakesh. Ook voor het veelgeprezen ‘Dreamland’ (2023) reisde hij af naar Marokko. De zomervakanties daar waren voor Mounir vroeger als een droom, iets waar hij het hele jaar naar uitkeek. Hoe kon het dan dat zijn familie daar droomde van een leven in Nederland?

Dreamland, te zien bij BAM 1541, gaat over het gevoel van samenzijn met familie en eindeloos buitenspelen. Maar ook over gras dat aan de overkant altijd groener is. Tot en met 14 januari 2024 exposeert Mounir ook in het Rijksmuseum met ‘Perfect Day’, een fotoserie over de zoektocht naar de ideale dag tijdens een cruisevakantie.