Camerata Trajectina | Stalparts Italiaanse Reis

Datum/Tijd
do 01-02-2024
20:15 uur

Locatie
Zuidervermaning Westzaan
Zuideinde 233
1551 EG Westzaan

Categorieën


Sensationele barokke vondst

Welgestelde jongeren uit eind zestiende, begin zeventiende eeuw maakten na hun schooltijd een grand tour: ze reisden een paar maanden door Europa, vooral door het Italië van de late Renaissance. De overweldigende indrukken van zijn Italiëreis zou de Haagse Johannes Stalpart van der Wiele (1579-1630) nooit meer van zich afschudden. Terug in Nederland koestert hij zijn meest dierbare souvenir: zes madrigalenbundels met werk van onder anderen Palestrina, Lassus en Monteverdi.

Een madrigaal is een wereldlijke, overwegend vocale muziekvorm, in de 14e eeuw ontstaan in Noord-Italië. Postuum verschijnen Stalparts eigen, Nederlandstalige versies van deze polyfone pareltjes. Met vijf stemmen en vier instrumenten redt Camerata Trajectina deze sensationele barokke vondst van de vergetelheid. In de door kaarsen verlichte Zuidervermaning moet deze, overwegend a capella gezongen muziek wel bijna hemels klinken!

Camerata Trajectinais dé pleitbezorger van de Nederlandse muziek van de middeleeuwen tot de Gouden Eeuw, met projecten die intensief wetenschappelijk onderzoek en spontante uitvoering combineren. Componisten als Sweelinck, Schuyt, Van Eyck en Schenk zijn voor het ensemble even inspirerend als propagandaliedjes van geuzen, zeemansliederen of minneliedekens uit het Gruuthuse-handschrift. Camerata Trajectina trad talloze keren op in het Festival en Seizoen Oude Muziek.

Zuidervermaning Westzaan, donderdag 1 februari om 20.15 uur. Kaarten vanaf €10,- via www.zuidervermaning.nl