Zaanstad door Nieuw Ogen bekeken

Videoworkshop laat frisse blik op de Zaanstreek zien tijdens het Zaans Film Festival

 Het productieve landschap in de Zaanstreek is door de eeuwen heen aantrekkelijk geweest voor nieuwelingen. Deze nieuwkomers zochten vaak werk of arriveerden om zich te bekwamen in ambachten. Wellicht is het meest bekende voorbeeld hiervan wel Tsaar Peter. Maar vrijwel ieder decennium kenmerkt zich door migratiestromen; Van de Friezen tot Molukkers, van Turkse, Marokkaanse en nu Oost- Europese gastarbeiders, tot nieuwkomers uit oorlogsgebieden als Joegoslavië en Syrië. De Zaanstreek is door de eeuwen heen een bruisende mengelmoes van culturen geweest. Toch hoor vaak; ‘Dit is nu echt typisch Zaans’.

Zaanstad door Zaanse Ogen

Het Zaans Film Festival besteed hier aandacht aan en heeft als rode draad in de programmering De Betekenis van de Zaanstreek. Belangrijke pijlers zijn food, muziek, innovatie en de Zaankanters zelf. Maar hoe “zien” nieuwkomers en ingezetenen de Zaanstreek nu eigenlijk? Film- en documentaire maakster Floor van der Vlist (FLoorFilm) maakt voor het festival 6 portretten  van Zaankanters  welke een bloemrijk beeld schetsen van migratie, integratie en een diverse Zaanse samenleving. De deelnemers zijn een mengeling van eerste gastarbeiders, tweede en derde generatie migranten en “oorspronkelijke” Zaankanters die vertellen over hun (Zaanse) identiteit.

Zaanstad door Nieuw Ogen

Het project ‘Zaanstad door Nieuwe Ogen’ loopt hier parallel aan en besteed juist aandacht aan de verhalen en de eerste indrukken die nieuwkomers hebben van de Zaanstreek. Bij ‘Zaanstad door Nieuwe Ogen’ wordt aan 10 nieuwkomers een tweetal workshops aangeboden. Galerie PLAY Room aan de Westzijde in Zaandam verzorgt een tweedaagse videoworkshop, zodat  nieuwkomers hun verhaal kunnen visualiseren in een korte video. ‘Het is voor mij een uitdaging om naast fotografie, nu ook met video te werken,’ zegt deelnemer Daniaal Rabaa. Daniaal is een portretfotograaf uit Syrië en werkt momenteel bij het Foammuseum in Amsterdam.

 Via het Zaans Film Festival kunnen de verhalen van nieuwkomers meer aandacht krijgen en zichtbaar worden gemaakt aan een breder publiek. Door het project onderdeel te laten zijn van het filmfestival kunnen nieuwelingen ook werken aan een nieuw netwerk. De 10 video’s worden aangeboden aan het Zaans Museum en het gemeentearchief. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar voor de workshop, dus nieuwkomers kunnen zich nog aanmelden! De workshopdata zijn op dinsdagavond 5 en 12 november. 

 Beeldscherm-Tentoonstelling Global Videos

‘Zaanstad door Nieuwe Ogen’ is gebaseerd op het internationale project Global Video’s. Stichting White Cube en Galerie PLAY Room staan aan de wieg van dit internationale project dat sinds 2016 de wereld over reist. Het Global Video Project is een selectie van 21 internationale kunstenaars die hun visie geven op mensenrechten in een 2,5 minuut durende video. De video’s zijn over de gehele wereld opgenomen, en zullen ook weer op de plekken terugkeren als compilatietentoonstelling. 

Zaanstad door Zaanse Ogen, Zaanstad door Nieuwe Ogen en het Global Video Project, zullen zowel tijdens de opening op 21 november op het Hembrugterrein worden vertoond, als in de Beschuittoren van de Verkadefabriek op vrijdagavond 22 november, zaterdagavond 23 november en zondag 24 november. Dit programmaonderdeel is gratis toegankelijk. Meer informatie over het complete programma binnenkort op www.zaansfilmfestival.nl of de facebookpagina van het Zaans Film Festival.