Zaans Theatermaker Thijs Prein wint genre- én publieksprijs

(Foto: Erna Faust)

Afgelopen zaterdag won Thijs Prein zowel de Victoriefonds Cultuurprijs in de categorie podiumkunsten, als de Publieksprijs in Taqa Theater de Vest in Alkmaar. De Victoriefonds Cultuurprijs is de belangrijkste culturele onderscheiding in de regio.
“Energie, gedrevenheid en ondernemingslust komen steevast bovendrijven als recensenten Thijs Prein beschrijven, bovendien toegerust met een uitzonderlijk talent. Met deze kwaliteiten weet hij niet voor de hand liggende coalities te smeden met verrassende producties als resultaat”. De vakjury roemt de rauwe, poëtische verhalen die Prein met zijn theatergezelschap Kat op het Spek vertelt. “In Strangelove, een voorstelling als reactie op de coronacrisis werkte Prein samen met Ko van den Bosch. Wie zoveel tot stand weet te brengen in een relatief korte periode verdient voluit de Victoriefonds Cultuurpijs Podiumkunsten”, aldus de jury.
Met Kat op het Spek is Thijs dit jaar neergestreken in Zaandam waar hij met zijn compagnons binnen voormalig verpakkingsfabriek De Hellema een nieuwe culturele hotspot realiseert; Het Motorblok. Het wordt een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners, kunstenaars en theatermakers. Met een terras in de Zaan, een theater/concertzaal, een betaalbaar café- restaurant en een repetitiestudio zal de oude fabriek binnenkort weer vol in ́werking ́ zijn.