Wegens succes op herhaling: cursus over Zaanstreek rond 1900

Wegens succes gaat de cursus ‘Zaanse schrijvers rond 1900’ op herhaling. Hierin komt de roerige Zaanstreek aan het begin van de twintigste eeuw tot leven. Dit via het werk van de schrijvers Carry van Bruggen, Jacob Israël de Haan en Cor Bruijn. Uniek aan deze cursus is dat de leesfragmenten worden gespiegeld aan bijzondere archiefstukken. Zo komt deze tijd niet alleen in woorden, maar ook in tastbare voorwerpen tot leven.

De cursus bestaat uit drie avonden. Elke bijeenkomst heeft een ander deelthema. Tijdens de eerste bijeenkomst maak je kennis met de schrijvers en ontdek je wat zij betekenden in hun tijd. In de tweede bijeenkomst staat de Zaanstreek centraal. De slotbijeenkomst laat zien hoe deze schrijvers de vinger aan de pols van hun tijd hielden: ze schreven onder meer bevlogen over de positie van arbeiders en vrouwen.

Tekst en beeld

De cursus wordt georganiseerd door Gemeentearchief Zaanstad en Mens durf te lezen!, de Literaire Salon van de Zaanstreek. Die samenwerking maakt de bijzondere combinatie van teksten en voorwerpen mogelijk. Deelnemers krijgen bijvoorbeeld de zeldzame kans om enkele originele glasnegatieven te bewonderen. Als afsluiting van de laatste les is er een exclusieve rondleiding door het depot van het archief. Cursusleider is Renate Sun-Louw, oprichter van de website overliteratuur.nl.

Data: donderdag 1, 8 en 15 november

Tijd: 19.30 – 21.00 uur

Locatie: Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100, Zaandam

Kosten: € 45,-, inclusief lesmateriaal en koffie/thee met wat lekkers

Inschrijven: info@mensdurftelezen.nl

Meer informatie: mensdurftelezen.nl, archief.zaanstad.nl, overliteratuur.nl