Week van de Industriecultuur in de Zaanstreek

Industriecultuur-adv-september-2020Het was even spannend of het dit jaar zou kunnen plaats vinden: de jaarlijkse Week van de Industriecultuur, waarin bedrijven hun deuren openzetten en de historische verhalen van de industriële geschiedenis tot leven komen met behulp van theater en workshops in het Noordzeekanaalgebied. Maar met een aangepast programma is er in de herfstvakantie van 9 tot en met 18 oktober toch van alles te doen in IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek!

INDUSTRIE. CULTUUR. DOEN.

Te doen in de Zaanstreek

Dit jaar staat de creatieve bedrijvigheid en de nieuwe maakindustrie centraal tijdens de Week. In Zaandam kun je Broedplaats De Hellema bezoeken en Maakgemeenschap De Hoop in de Achtersluispolder. Afvalzorg biedt een bedrijfsrondleiding over de verwerking van al ons afval. Het Hembrugterrein is toegankelijk door diverse rondleidingen en natuurlijk de Instameets waarin je het terrein ontdekt door de lens van je camera. Kinderen experimenteren op het terrein met plofflesjes onder deskundige leiding van ’t Hemlab. De Havensafari vertelt over de geschiedenis van de cacao en voert je over de Zaan naar de cacao-overslaghavens in Amsterdam. En een vertrouwd onderdeel van de Week is inmiddels de Industriecultuur Museumdag, waarop het Zaans Museum haar deuren gratis openzet voor ons publiek.

Ook de theatrale beleving van het industriële verleden ontbreekt zeker niet dit jaar. Tijdens een voorstelling in het Zaantheater deel je lief en leed met een Zaans arbeidersgezin over de Honigfabriek. Onze culturele partner in Zaanstad, IFIKZ, verzorgt het theaterstuk Don Qu, de Zaanse Don Quichot die vecht tegen de draken en monsters van de industrialisatie. Daarnaast verbeeldt IFIKZ de industriële geschiedenis in een fototentoonstelling gedurende de hele maand oktober en een filmfestival in de Stoomhal te Wormer.

Reserveren is meemaken

Het programma is coronaproof, daarom is er ruimte voor een kleiner publiek waarmee we samen de coronamaatregelen in acht nemen. Meer hierover en over het uitgebreide programma, ook in IJmuiden en Beverwijk, lees je op onze website: www.industriecultuur.nl. Vanaf 1 oktober kun je online reserveren voor de activiteiten!