Vereniging Historisch Zaandam initieert tentoonstelling over de Gedempte Gracht

Gedempte Gracht in 1900 gezien in oostelijke richting, pand links later Belastingkantoor, nu Intertoys (GAZ 21.00311)

De vereniging Historisch Zaandam organiseert samen met ondernemers ‘op de Gracht’ een tentoonstelling over de ontwikkelingen op de Gedempte Gracht vanaf 1600 tot nu, genaamd ‘De Gracht door de jaren heen’. In de loop van de tijd heeft de Gedempte Gracht verschillende keren een make-over meegemaakt. Van woongebied naar winkelgebied, van verkeersroute naar voetgangersgebied met kiosken tot de huidige situatie met een gracht. De tentoonstelling opent op 1 september en is de gehele maand september en oktober gratis te bezichtigen.

Historische beelden, mooie verhalen en een Instagramwandeling

In de etalages van De Jager op de Gracht, Fotostudio Heno, Steps, Sport2000, Blokker, Pfannini, Patisserie en Chocolaterie Buter, Bruna, Hema, Metselaar Optiek, ’t Groene Pandje en Albert Heijn worden historische foto’s van de desbetreffende panden geplaatst. In de Rozenhof is een meer uitgebreide tentoonstelling opgezet, met meer beeldmateriaal en achtergrondinformatie over de Gracht en haar transformatie door de jaren heen. Daarnaast kan men in de Albert Heijn meer te weten komen over de geschiedenis van het gebied rond de Hermitage, vroeger ’t Ventje en het Ankersmid.

Op zaterdag 1 september, de dag van de Zaanse Erfgoedmarkt in de Oostzijderkerk, wordt bovendien tweemaal vanuit de Oostzijderkerk een Instagramwandeling over de Gedempte Gracht georganiseerd, om 13.00 en om 15.00 uur. Na een korte instructie over het gebruik van Instagram worden er door een gids historische weetjes over de panden op de route verteld. Deze wandeling is als folder beschikbaar, waardoor de route in september, en daarna, ook zonder begeleiding kan worden gelopen. De folders zijn vanaf 1 september te verkrijgen bij de Zaanstore, Albert Heijn en Bruna en op 1 september ook op de Zaanse Erfgoedmarkt in de Oostzijderkerk. Daarnaast zijn de folders ook te downloaden op de website van de vereniging: www.historisch-zaandam.nl.