Uitnodiging: de kunst van het beleven

Onder de noemer ‘de kunst van het beleven’ nodigt stichting Marketing Zaanstreek dit voorjaar uit om de architectuur en de kunst in de Zaanstreek te gaan beleven. Op Zaans.nl zijn tips te vinden voor activiteiten en locaties die de bijzondere architectuur en de kunsten in deze streek in de schijnwerpers zetten.

In de Zaanstreek tref je een veelheid aan bouwstijlen, vormen en kleuren. Van authentieke houtbouw tot Hollandse renaissance en herinterpretaties van oude stijlen. Daarnaast heeft de streek een warm kloppend hart voor kunst en duiken steeds meer galeries en kunstinitiatieven op.

Directeur Marketing Zaanstreek Anneke Wijdogen-Vis: “Voor velen is nog onbekend hoe rijk aan beleving onze streek is. Overal om ons heen vind je bijzondere architectuur en kunst met een verhaal. Bij elkaar genoeg om iedereen die het wil zien, met regelmaat te verrassen.”

Tijdens de campagneperiode zijn locaties en activiteiten die iets bijzonders te bieden hebben op het gebied van architectuur en/of kunst herkenbaar aan een campagne-bord op de gevel.

Beleving winnen
Op Zaans.nl zijn wandel- en fietsroutes en andere activiteiten verzameld, die je de diverse galerieën, mooie musea en interessante beelden in de Zaanstreek laten ontdekken. Er zijn zelfs enkele belevingen te winnen. Kaartjes voor de Zaans Museum Talk met keramiste Eveline Bosscher-Lichtenbelt bijvoorbeeld. Zij werkt met materialen uit de Zaanse polder. Deze Talk op 14 april 2022 maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Vaarwel – Landschap van gedachten’ in het Zaans Museum waarbij kunstenares Marisca Voskamp in gesprek gaat met een gastkunstenaar. Na het gesprek kan de tentoonstelling worden bezocht.

Of wat dacht je van een persoonlijk kunstadvies van Artzaanstad, kunstverhuur en galerie voor hedendaagse kunstenaars? Zij kunnen je als geen ander adviseren over welke kunst bij jou aan de muur past en geven meteen een huurtegoed van bijna 100 euro mee. Hoe je kans maakt op een van de te winnen belevenissen is tevens terug te vinden op de website.

Rondje stadshart met Soeters

Benieuwd naar het verhaal achter de Neo-Zaanse bouwstijl die in het centrum van Zaandam werd toegepast? Ding mee naar een wandeling begeleid door Sjoerd Soeters, de architect die de regie voerde over de spraakmakende vernieuwing van Stadshart Zaandam begin deze eeuw. Vanaf 24 maart heeft VVV-winkel de Zaanstore een actie met hun wandelroutes vol architectonische weetjes. Iedereen die zo’n route aanschaft tijdens de actieperiode maakt kans op deelname aan deze bijzondere rondleiding.