Ruim 200.000 bezoekers voor de Agenda Zaanstreek

Over de belangstelling voor de website Agenda-Zaanstreek hoeven we niet te klagen. Dit hobby-project ging in april 2017 van start en sindsdien wisten ruim 200.000 bezoekers deze ‘meest complete Zaanse Evenementen Kalender’ te vinden. Het aantal ‘page-vieuws’ heeft inmiddels de 300.000 hits overschreden.

Toch is er de laatste maanden een sterk dalende tendens in de bezoekersaantallen vast te stellen. De top van de belangstelling lag duidelijk in de maanden mei en juni 2018 toen we respectievelijk 23950 en 22913 bezoekers registreerden. In november en december daalde het aantal bezoekers echter weer tot onder de 10.000 bezoekers, zonder dat we hier een duidelijke reden voor kunnen vinden.

De indruk is dat het publicatiebeleid bij Facebook de belangrijkste reden is voor deze daling, maar harde gegevens hiervoor ontbreken. Omdat de Agenda Zaanstreek volledig non-profit is en we dus ook geen aandacht op Facebook kopen, lijkt het erop dat onze berichten minder hoog in de tijdlijn scoren en dus minder zichtbaar zijn voor het grote publiek. De Facebook-groepen Agenda-Zaanstreek en Uit aan de Zaan hebben dan ook geen uitgebreide volgersgroepen.

Omdat de samenstelling van de Agenda Zaanstreek een leuke hobby is maar wel veel tijd kost, heb ik als uitgangspunt dat het maandelijkse bezoekersaantal in ieder geval boven de 5000 bezoekers moet liggen, omdat bij een lager aantal bezoekers de hoeveelheid tijd niet meer in een redelijke verhouding hiertoe staat. Like dus onze facebook- en twitterberichten, zodat ons bereik zo hoog mogelijk wordt.

Om meer grip te krijgen op de sociale media zou ik ook graag eens willen sparren met een meer ervaringsdeskundige op dit gebied. Heeft u ervaring met de inzet van Google Analytics, Facebook en Twitter en wilt u deze kennis delen, stuur dan een berichtje aan hessel.kraaij@upcmail.nl . Met 1 à 2 uurtjes hulp moeten we het aantal bezoekers aan de website Agenda Zaanstreek weer in de richting van 20.000 bezoekers per maand kunnen krijgen.

Hessel Kraaij, redacteur Agenda-Zaanstreek.